Ojciec Święty mianował sekretarzem Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich Luisa Manuela Alí Herrerę, biskupa pomocniczego Bogoty i tytularnego Giubalziany, dotychczasowego członka tejże Papieskiej Komisji. Ponadto Ojciec Święty mianował dr Teresę Morris Kettelkamp, pułkownika amerykańskiej policji w stanie spoczynku, dotychczas członka tej Papieskiej Komisji, sekretarzem pomocniczym Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich – poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.
Papież Franciszek Papież powołał pułkownik amerykańskiej policji na ważne stanowisko w Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich
Papież Franciszek / EPA/ALESSANDRO DI MEO Dostawca: PAP/EPA

Bp Luis Manuel Alí Herrera

Nowy sekretarz urodził się w mieście Barranquilla w północnej Kolumbii 8 maja 1967 roku. Ukończył studia filozoficzne i teologiczne w Wyższym Seminarium Duchownym w Bogocie. 28 listopada 1992 r. został wyświęcony na kapłana archidiecezji Bogota.

W 2003 r. uzyskał licencjat kanoniczny z teologii na Papieskim Uniwersytecie Javeriana w Bogocie, a w 2006 r. wyjechał do Włoch, gdzie uzyskał licencjat kanoniczny z psychologii na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie.

Pracował głównie jako duszpasterz parafialny. W latach 1995 oraz 1999 był kapelanem Narodowego Uniwersytetu Kolumbii, a w latach 2002–2003 oraz 2007–2013 pełnił funkcję wykładowcy w bogotańskim Wyższym Seminarium Duchownym. W 2014 roku został członkiem Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich.

7 listopada 2015 r., papież Franciszek mianował go biskupem pomocniczym Bogoty, przyznając stolicę tytularną Iubaltiana.

Pani dr Teresa Morris Kettelkamp

Nowa sekretarz pomocnicza urodziła się 13 lutego 1952 r. w Chicago, USA. Po ukończeniu studiów z zakresu nauk politycznych na Uniwersytecie Quincy, wstąpiła w szeregi policji stanowej Illinois, z której odeszła w stopniu pułkownika. Była dyrektorem wykonawczym Sekretariatu Ochrony Dzieci i Młodzieży Konferencji Biskupów Katolickich Stanów Zjednoczonych. Pracowała nad opracowaniem Wytycznych w sprawie ochrony małoletnich i wrażliwych dorosłych w Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich, a w 2018 r. została mianowana jej członkiem.

st

Koniec pewnej epoki: gwiazdor podjął decyzję o odejściu z Realu Madryt z ostatniej chwili
Koniec pewnej epoki: gwiazdor podjął decyzję o odejściu z Realu Madryt

Kapitan Realu Madryt Nacho według informacji portalu Marca poinformował już swój klub, że po tym sezonie opuści on Santiago Bernabeu.

Historycznego starcie myśliwców - człowiek zmierzył się ze sztuczną inteligencją z ostatniej chwili

Armia Stanów Zjednoczonych przeprowadziła po raz pierwszy ćwiczenie, w którym człowiek za sterami samolotu starł się z maszyną kierowaną przez sztuczną inteligencję (AI) - poinformowała w piątek telewizja Sky, powołując się na Agencję d.s. Zaawansowanych Projektów Obronnych (DARPA).

Deutsche Quelle: Scholz pojechał do Pekinu na skargę Wiadomości
Deutsche Quelle: Scholz pojechał do Pekinu na skargę

Kanclerz Olaf Scholz poleciał do Chin z pakietem zawoalowanych skarg i postulatów bynajmniej nie ograniczających się do kwestii związanych z wojną na Ukrainie. Na niecały tydzień przed wylotem Scholza do Azji, Izba Handlu Zagranicznego (AHK) opublikowano wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 150 niemieckich przedsiębiorstw obecnych na chińskim rynku.

Bezczelny wpis niemieckiego ambasadora na temat zagłady Żydów. Jest komentarz Przemysława Czarnka z ostatniej chwili

Niemiecki ambasador zadeklarował, że jego kraj wesprze... renowacji drzwi do warszawskiej synagogi. W swoim wpisie nie wspomniał on jednak, kto zgotował polskim Żydom piekło na ziemi.

Proces Donalda Trumpa: mężczyzna podpalił się przed sądem [WIDEO] z ostatniej chwili
Proces Donalda Trumpa: mężczyzna podpalił się przed sądem [WIDEO]

Nieznany mężczyzna podpalił się pod budynkiem sądu na Manhattanie, gdzie odbywa się proces Donalda Trumpa. Jego tożsamość i przyczyny podpalenia nie są dotąd znane.

To wyrok dla europejskich producentów samochodów? Mocne wejście Chin z ostatniej chwili
To wyrok dla europejskich producentów samochodów? Mocne wejście Chin

Premier Hiszpanii Pedro Sanchez otworzył w piątek symbolicznie pierwszą europejską fabrykę chińskich samochodów. Będą one produkowane w dawnym zakładzie Nissana w Barcelonie.

Jeden z liderów Polski 2050 ma wystartować w wyborach do Europarlamentu z ostatniej chwili
Jeden z liderów Polski 2050 ma wystartować w wyborach do Europarlamentu

Z dużym prawdopodobieństwem wystartuję w wyborach do Parlamentu Europejskiego - przekazał szef klubu Polska2050-TD Mirosław Suchoń. Polityk ma kandydować z województwa śląskiego.

Nieoficjalnie: Zinedine Zidane wraca na ławkę trenerską z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Zinedine Zidane wraca na ławkę trenerską

Według katalońskiego dziennika "Mundo Deportivo" były trener Realu Madryt i jedna z największych gwiazd piłki nożnej w historii Zinedine Zidane wkrótce wróci na ławkę trenerską. Według ich ustaleń ma on objąć niemiecki Bayern Monachium.

Nie żyje ceniony polski reżyser z ostatniej chwili
Nie żyje ceniony polski reżyser

Media obiegła informacja o śmierci cenionego polskiego reżysera i scenarzysty. Andrzej Szczygieł odszedł 17 kwietnia 2024 roku w wieku 88 lat.

Dramat w Neapolu. 30 osób zostało rannych z ostatniej chwili
Dramat w Neapolu. 30 osób zostało rannych

Około 30 osób odniosło w piątek obrażenia, gdy w porcie w Neapolu statek pasażerski uderzył o nabrzeże - podała agencja Ansa.

Papież Franciszek / EPA/ALESSANDRO DI MEO Dostawca: PAP/EPA

Bp Luis Manuel Alí Herrera