Nie żyje znany restaurator. Zaczynał z 20 dolarami w kieszeni

Yang Bing-yi już w młodym wieku marzył o założeniu własnego biznesu. Na początku, by zapewnić swojej rodzinie byt, zaczął sprzedawać xiao long bao, które jest tradycyjną potrawą kuchni chińskiej.
Danie powstało na przedmieściach Szanghaju ok. 1875 roku. Jest to rodzaj bułki, którą gotuje się na parze przy użyciu mąki pszennej, wody i soli. Następnie nadziewa się ją galaretką wieprzową i kapustą pekińską. Dodatkowo przyprawia odpowiednim bulionem i imbirem.
Biznes okazał się wielkim sukcesem
Danie bardzo posmakowało mieszkańcom Tajpej, ale nie tylko. Szybko stało się popularne w innych krajach, takich jak USA, Wielka Brytania, Australia czy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Na swoim biznesie Yang Bing-yi dorobił się wielkich pieniędzy.
Jego restauracja Din Tai Fung znalazła się w rankingu „New York Timesa” i została zaliczona do 10 najlepszych na świecie.
REST IN PEACE.
— Rappler (@rapplerdotcom) March 28, 2023
The man behind world-famous Taiwanese restaurant chain Din Tai Fung, Yang Bing-yi, died aged 96. Bing-yi and his wife founded the internationally-renowned brand known for its xiao long bao. https://t.co/cUqNsgB63S pic.twitter.com/6xjzDYgjyz