28 grudnia 2023 r. Zebranie Prokuratorów Prokuratury Krajowej podjęło uchwałę w sprawie działań Prokuratora Generalnego dotyczących Krajowej Rady Prokuratorów przy Prokuratorze Generalnym.
Adam Bodnar Oświadczenie Zebrania Prokuratorów Prokuratury Krajowej ws. „nieuprawnionych działań” Adama Bodnara
Adam Bodnar / PAP/Leszek Szymański

"Prokurator generalny nie był uprawniony do podjęcia tych działań"

Zebranie Prokuratorów Prokuratury Krajowej działając na podstawie art. 45 pkt 4 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 r. Prawo o prokuraturze, wyraża sprzeciw wobec działań podejmowanych przez Prokuratora Generalnego odnoszących się do zmiany składu Krajowej Rady Prokuratorów - w trakcie trwającej kadencji

– głosi podjęta uchwała. W dokumencie czytamy, że 15 grudnia 2023 r. do Prokuratury Krajowej wpłynęły pisma Prokuratora Generalnego o odwołaniu ze składu KRP Prokuratora Prokuratury Krajowej dr hab. Czesława Kłaka, Prokuratora Prokuratury Krajowej w stanie spoczynku dr. Grzegorza Ocieczka, Prokuratora Prokuratury Krajowej Beaty Sobieraj-Skoniecznej, Prokuratora Prokuratury Krajowej Michała Ostrowskiego oraz Prokuratora Prokuratury Krajowej Adama Zbieranka. Jako podstawę prawną Prokurator Generalny wskazał art. 42 § 6 pkt 4 przywołanej powyżej ustawy – poinformowano.

Zebranie Prokuratorów Prokuratury Krajowej stwierdza, że Prokurator Generalny nie był uprawniony do podjęcia tych działań

– czytamy w uchwale. Autorzy powołali się na art. 42 § 1 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 r. Prawo o prokuraturze Krajowa Rada Prokuratorów przy Prokuratorze Generalnym.

Jednocześnie poinformowano, że art. 42 § 6 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 r. Prawa o prokuraturze precyzuje, że mandat wybieranego członka Krajowej Rady Prokuratorów wygasa przed upływem 4 - letniej kadencji w razie:

1. śmierci;
  2. zrzeczenia się mandatu;
  3. złożenia niezgodnego z prawdą oświadczenia lustracyjnego stwierdzonego prawomocnym orzeczeniem sądu;
  4. odwołania przez organ, który dokonał wyboru;
  5. wygaśnięcia albo rozwiązania stosunku służbowego.

Ustawodawca nie przewidział możliwości odwołania członka Rady wchodzącego w jej skład na podstawie powołania. Prawo o prokuraturze przewiduje jedynie w odniesieniu do takiego członka Rady kompetencję pozytywną Prokuratora Generalnego, jaką jest powołanie. Czym innym jest wybór", a czym innym powołanie". Kierując się zasadą wykładni językowej, że „różnym zwrotom nie należy nadawać tego samego znaczenia" nie jest możliwe utożsamianie wskazanych instytucji prawnych. Regulacja, o której mowa w art. 42 § 6 pkt 4 Prawa o prokuraturze nie ma zastosowania do powołanych przez Prokuratora Generalnego członków Rady

– informują prokuratorzy i dodają, że "Krajowa Rada Prokuratorów jest organem kadencyjnym, a jej kadencja trwa 4 lata (art. 42 § 5 Prawa o prokuraturze)".

Oznacza to, że kadencja członków wybranych i powołanych wynosi 4 lata (w przypadku Prokuratora Krajowego członkostwo w Radzie wynika z pełnionej funkcji), a wygaśnięcie mandatu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie, wśród których nie ma odwołania członka KRP powołanego przez Prokuratora Generalnego

– czytamy.

Czytaj również: Rząd Tuska podjął decyzję ws. ustawy okołobudżetowej. Jest komentarz Andrzeja Dudy

"Odwołania nie wywołały skutków prawnych"

W dalszej części Zebranie Prokuratorów Prokuratury Krajowej stwierdza, że w związku z powyższym "odwołania" ww. Prokuratorów Prokuratury Krajowej nie wywołały skutków prawnych, tj. nie zostali oni skutecznie odwołani ze składu Rady.

Albowiem wskazana przez Prokuratora Generalnego podstawa prawna nie odnosi się do członków Rady, którzy są powoływani w jej skład. W konsekwencji nie doszło również do zgodnego z prawem powołania „nowych" 5 prokuratorów w skład Rady, nie wystąpił bowiem wakat umożliwiający podjęcie takiej decyzji

– podsumowano.

Czytaj także: Tusk o kontraktach na uzbrojenie z Koreą: "Doszło do nieporozumienia". Ostra odpowiedź Mariusza Błaszczaka

Edward Miszczak dementuje: Ktoś kłamał z ostatniej chwili
Edward Miszczak dementuje: "Ktoś kłamał"

Wczoraj na antenie Polsatu odbyła się emisja pierwszego odcinka nowego sezonu programu "Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami". Edward Miszczak skomentował medialne doniesienia.

Dobre wieści dla Donalda Trumpa. Jest decyzja Sądu Najwyższego z ostatniej chwili
Dobre wieści dla Donalda Trumpa. Jest decyzja Sądu Najwyższego

Sąd Najwyższy USA orzekł na korzyść byłego prezydenta Donalda Trumpa - podała na Twitterze agencja Reuters.

Są nowe informacje ws. poszkodowanych w wypadku w Szczecinie z ostatniej chwili
Są nowe informacje ws. poszkodowanych w wypadku w Szczecinie

Jak przekazał portal RMF FM kolejni ranni opuszczają szczecińskie szpitale po tragicznym wypadku na placu Rodła. Cały czas w ciężkim stanie przebywają dwie osoby. Ich stan jest zagrażający życiu.

Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Król Karol III podjął sensacyjną decyzję z ostatniej chwili
Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Król Karol III podjął sensacyjną decyzję

Ostatnio brytyjskie media obiegła niepokojąca wiadomość. Chodzi o problemy zdrowotne króla Karola III. Tymczasem "The Independent" informuje o sensacyjnej decyzji monarchy.

Nie żyje gwiazda legendarnego serialu z ostatniej chwili
Nie żyje gwiazda legendarnego serialu

Nie żyje znany aktor Eddie Driscoll. Zasłynął rolą w popularnym serialu "Seksie w wielkim mieście" . Miał 60 lat.

Reforma Trybunału Konstytucyjnego poprzez uchwały. Bodnar zabiera głos z ostatniej chwili
"Reforma" Trybunału Konstytucyjnego poprzez uchwały. Bodnar zabiera głos

Przedstawiamy założenia czterech aktów prawnych dotyczących kompleksowej reformy Trybunału Konstytucyjnego; w środę w Sejmie czeka nas pierwsza debata w kontekście uchwały dotyczącej TK - przekazał w poniedziałek minister sprawiedliwości Adam Bodnar.

Komary przenoszą groźnego wirusa. Służby alarmują z ostatniej chwili
Komary przenoszą groźnego wirusa. Służby alarmują

Od piątku 1 marca liczba aktywnych przypadków dengi na Mauritiusie wzrosła z 494 do 585 w niedzielę, co stanowi niepokojący wzrost o 18,4 procent - poinformowało w niedzielę ministerstwo zdrowia tego wyspiarskiego kraju, cytowane przez portal lokalnego dziennika "Le Mauricien".

Zaskakujący obiekt latający spadł na pole pod Ostródą. Na miejscu ABW, wojsko i policja z ostatniej chwili

Jak informuje portal Interia.pl, na pole w pobliżu Miłakowa (woj. Warmińsko-mazurskie) spadł obiekt latający. Początkowe doniesienia mówiły o niezidentyfikowanym obiekcie, prawdopodobnie wojskowym, jednak najnowsze informacje Prokuratury Okręgowej w Elblągu wskazują na to, że jest to balon meteorologiczny.

Znana dziennikarka oficjalnie potwierdza, że rozstaje się z TVP z ostatniej chwili
Znana dziennikarka oficjalnie potwierdza, że rozstaje się z TVP

- Po ośmiu latach oficjalnie rozstaję się z TVP. Bardzo dziękuję koleżankom i kolegom z pracy, rozmówcom, a przede wszystkim Widzom za ten czas. Zwłaszcza za życzliwość, której było więcej od hejtu i wsparcie - przekazała Dominika Ćosić w mediach społecznościowych.

Nie żyje bp Piotr Krupa z ostatniej chwili
Nie żyje bp Piotr Krupa

Nie żyje biskup senior Piotr Krupa, który przez 19 lat był biskupem pomocniczym diecezji peplinskiej. Informacje te potwierdził polski Episkopat. Miał 81 lat.

Adam Bodnar / PAP/Leszek Szymański

"Prokurator generalny nie był uprawniony do podjęcia tych działań"

1. śmierci;
  2. zrzeczenia się mandatu;
  4. odwołania przez organ, który dokonał wyboru;
  5. wygaśnięcia albo rozwiązania stosunku służbowego.

– czytamy.

"Odwołania nie wywołały skutków prawnych"

– podsumowano.