Jedząc mięso, zapłacimy większą składkę zdrowotną? Najnowszy pomysł Sylwii Spurek

Tym razem Sylwia Spurek postanowiła w swojej walce z mięsem wykorzystać „argumenty” zdrowotne. Znana zwolenniczka zmuszania ludzi do weganizmu sugerowała, że ludzie jedzący „produkty odzwierzęce” są bardziej narażeni na szereg chorób i w związku z tym, powinny płacić wyższą składkę.
A może osoby jedzące produkty odzwierzęce, świadomie narażające się na nowotwory, choroby serca czy cukrzycę typu 2, powinny płacić wyższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne?
– sugeruje Sylwia Spurek na Twitterze.
Wcześniej europosłanka dała się poznać jako zwolenniczka zakazu reklamy mięsa, a przede wszystkim znacznego podniesienia podatków na „produkty odzwierzęce”, czyli oprócz mięsa także sery, jajka czy miód.
A może osoby jedzące produkty odzwierzęce, świadomie narażające się na nowotwory, choroby serca czy cukrzycę typu 2, powinny płacić wyższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne? Znając ryzyka i mając dostęp do innej żywności? #GoVegan
— Sylwia Spurek (@SylwiaSpurek) November 14, 2021