Prezydent Finlandii Sauli Niinistö i premier Sanna Marin wydali wspólne oświadczenie ws. członkostwa w NATO.
Prezydent Finlandii Sauli Niinistö Finlandia: Jest wspólne oświadczenie prezydenta i premiera ws. członkostwa w NATO
Prezydent Finlandii Sauli Niinistö / PAP/EPA/MAURI RATILAINEN

Oświadczenie rozpoczęto od przypomnienia, że wiosną bieżącego roku odbyła się ważna dyskusja na temat ewentualnego członkostwa Finlandii w NATO.

„Potrzebny był czas, aby Parlament i całe społeczeństwo mogły ustalić swoje stanowisko w tej sprawie. Potrzebny był czas na nawiązanie bliskich kontaktów międzynarodowych z NATO i jego państwami członkowskimi, a także ze Szwecją. Chcieliśmy zapewnić tej dyskusji odpowiednią przestrzeń” – czytamy. Wskazano, że zbliża się moment podjęcia decyzji i prezydent i premier chcą przedstawić swoje „jednakowe poglądy”, również w celach informacyjnych dla grup i partii parlamentarnych.

„Członkostwo w NATO wzmocniłoby bezpieczeństwo Finlandii. Będąc członkiem NATO, Finlandia wzmocniłaby cały sojusz obronny. Finlandia musi bezzwłocznie złożyć wniosek o członkostwo w NATO. Mamy nadzieję, że krajowe kroki niezbędne do podjęcia tej decyzji zostaną szybko podjęte w ciągu najbliższych kilku dni” – głosi oświadczenie podpisane przez prezydenta Finlandii Sauli Niinistö i premier Sannę Marin.

Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?

Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Koronawirus
Vademecum Pracownika