Żenujące oświadczenie EPL ws. afery korupcyjnej. Internauci bezlitośni

„Europejska Partia Ludowa potwierdza, że przedstawiciele belgijskiej i niemieckiej policji odwiedzili dziś siedzibę partii w Brukseli” – pisze EPL w oświadczeniu dot. wtorkowego przeszukania siedziby partii przez służby, wywołując kpiny internautów na Twitterze.
/ Flickr/European People's Party/CC BY 2.0 | screen Twitter

Policja w siedzibie EPL

We wtorek belgijska policja weszła do siedziby Europejskiej Partii Ludowej (EPL) w Brukseli. Według wstępnych informacji służby dokonały przeszukania i przejęły komputery „związane z oszustwami finansowymi, w które mają być zamieszani pracownicy EPL”. Europoseł PiS Dominik Tarczyński poinformował, że w związku z wtorkową akcją policji w biurze EPL wiceprzewodniczący CDU Mario Voigt – prawa ręka i szef kampanii Manfreda Webera (obecnego szefa EPP) – został oskarżony o przyjęcie 17 000 euro. Ponadto śledztwo w sprawie korupcji w PE jest prowadzone na 15 lat wstecz, czyli także w okresie, gdy przewodniczący PO Donald Tusk był szefem EPL.

Jest oświadczenie partii i… kpiny internautów

W związku z powyższymi wydarzeniami EPL wydało krótkie oświadczenie prasowe.

Europejska Partia Ludowa potwierdza, że przedstawiciele belgijskiej i niemieckiej policji odwiedzili we wtorek 4 kwietnia siedzibę partii w Brukseli. Wizyta jest związana z toczącym się dochodzeniem w Turyngii w Niemczech

– czytamy w oświadczeniu. Poinformowano, że partia „współpracuje w pełnej przejrzystości z zaangażowanymi władzami, dostarczając wszelkie istotne informacje i dokumentację”, ale w związku z trwającym śledztwem nie udzieli żadnych dalszych komentarzy.

Oświadczenie wywołało kpiny w sieci. Głównie chodzi o fakt, iż praktycznie wszystkie media pisząc o sprawie, informowały, że policja dokonała nieoczekiwanego „nalotu”, „przeszukania” w siedzibie EPL. Tymczasem partia w oświadczeniu informuje, że policja dokonała… „odwiedzin” w EPL.

Miło, że mieliście wizytę służb belgijskich. Miłe odwiedziny. Ciasto podaliście?

– zakpił europoseł PiS Dominik Tarczyński.

Media huczą od rana o „nalocie z przeszukaniem”, ale dla nich były to zwyczajne odwiedziny.. Dość relatywne podejście..

tak, z kawą jak "u cioci na imieninach"🎶🎵

Spotkanie, kurczę, towarzyskie. 🤣🤣🤣🤣 Tylko impreza wymknęła się spod kontroli. 🤣🤣🤣

– kpią internauci.

Waldemar Krysiak: Tatuś zmienił świat. Przestępca George Floyd doczeka się filmu Wiadomości
Waldemar Krysiak: "Tatuś zmienił świat". Przestępca George Floyd doczeka się filmu

Powstaje film o George'u Floydzie: przestępcy, z którego światowa lewica zrobiła bohatera. Podobno nie będzie to laurka, ale czy film przyzna, że gloryfikowany przez czarnych suprematów mężczyzna kradł, napadał na ludzi i może wcale nie został zabity, a przedawkował?

Polka pierwszą kobietą profesor wydziału nauk komputerowych w historii Uniwersytetu Oxfordzkiego Wiadomości

Polka została pierwszą kobietą profesor wydziału nauk komputerowych w historii Uniwersytetu Oxfordzkiego! Jednej z kilku najstarszych uczelni na świecie. To jest coś niebywałego.

Niemcy: drastycznie spadają ceny używanych aut elektrycznych Wiadomości
Niemcy: drastycznie spadają ceny używanych aut elektrycznych

Portal Bild.de donosi, że drastycznie spadają ceny używanych aut używanych samochodów, zwłaszcza elektrycznych.

Po tym pytaniu uczestnik Milionerów nie krył zaskoczenia z ostatniej chwili
Po tym pytaniu uczestnik "Milionerów" nie krył zaskoczenia

Niedawno miała miejsce emisja 692. odcinka "Milionerów". Pan Zbigniew Szalach z Lublina stanął przed nie lada wyzwaniem, kiedy usłyszał jedno z pytań.

Donald Tusk zabrał głos na temat swojego startu w wyborach prezydenckich polityka
Donald Tusk zabrał głos na temat swojego startu w wyborach prezydenckich

Nie będę kandydował w wyborach prezydenckich - oświadczył w piątek premier Donald Tusk. Jak dodał, jest cała grupa kandydatów zdeterminowanych, żeby walczyć o prezydenturę. Dopytywany o start Rafała Trzaskowskiego, powiedział, że byłby zadowolony, "gdyby spróbował ponownie".

Nieszczęśliwy wypadek. Nie żyje znany muzyk z ostatniej chwili
Nieszczęśliwy wypadek. Nie żyje znany muzyk

Nie żyje Charlie Colin, muzyk związany w przeszłości z rockowym zespołem Train. Miał 58 lat.

Pozamiatał. Historyczny wyczyn Polaka z ostatniej chwili
"Pozamiatał". Historyczny wyczyn Polaka

Himalaista Piotr Krzyżowski 23 maja 2024 roku zdobył Mount Everest. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie okoliczności, w jakich to zrobił.

Brytyjscy naukowcy odkryli nową planetę. Czy byłby w stanie przeżyć na niej człowiek? Wiadomości

Planeta nazwana Gliese 12 b jest mniej więcej wielkości Wenus z naszego układu. Zdaniem Sky News pomoże ona naukowcom lepiej poznać inne planety podobne do Ziemi w przestrzeni kosmicznej.

Paryskie lotnisko zostanie sparaliżowane Wiadomości
Paryskie lotnisko zostanie sparaliżowane

Związek zawodowy Unsa-Icna, jedna z trzech organizacji reprezentujących kontrolerów lotów we Francji, wezwał w czwartek kontrolerów do strajku na paryskim lotnisku Orly w nadchodzący weekend, 25-26 maja.

Putin uderza w USA. Podpisał specjalny dekret z ostatniej chwili
Putin uderza w USA. Podpisał specjalny dekret

Władimir Putin podpisał specjalny dekret umożliwiający przejmowanie aktywów należących do amerykańskich firm i obywateli na terenie Rosji. Dokument został opublikowany w czwartek na stronie internetowej Kremla. Decyzja ta jest reakcją na zamrożenie przez USA rosyjskich środków, co zostało zatwierdzone przez amerykański Kongres.

/ Flickr/European People's Party/CC BY 2.0 | screen Twitter

Policja w siedzibie EPL

Jest oświadczenie partii i… kpiny internautów

W związku z powyższymi wydarzeniami EPL wydało krótkie oświadczenie prasowe.

– zakpił europoseł PiS Dominik Tarczyński.

tak, z kawą jak "u cioci na imieninach"🎶🎵

– kpią internauci.