Michał Fijoł odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Lotniczej

Rada nadzorcza Polskiej Grupy Lotniczej odwołała Michała Fijoła z funkcji prezesa spółki.
 Michał Fijoł odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Lotniczej

Należąca w 100 proc. do Skarbu Państwa Polska Grupa Lotnicza zrzesza Polskie Linie Lotnicze LOT SA, LOT Aircraft Maintenance Services Sp. z o.o., LS Airport Services SA, LS Technics sp. z o.o., PGL Leasing oraz Polską Akademię Lotniczą.

Czytaj także: Posłowie PiS chcą wypowiedzenia konwencji zakazującej min przeciwpiechotnych

Czytaj także: Poważna wpadka Platformy. Nie chcą bronić granicy z obwodem królewieckim?

Komunikat spółki

"Rada Nadzorcza PGL S.A. podjęła dziś uchwałę (...) o odwołaniu z funkcji Prezesa Zarządu PGL S.A. Pana Michała Fijoła i o czasowym powierzeniu obowiązków Prezesa Zarządu spółki – Wiceprezesowi spółki, Panu Bartoszowi Piechocie, do czasu przeprowadzenia przez Radę Nadzorczą postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko Prezesa Zarządu spółki bądź do czasu wcześniejszego zwolnienia Wiceprezesa Zarządu spółki z wykonywania ww. obowiązków" - poinformowała spółka w komunikacie.

To nie koniec

Jak dodano, rada nadzorcza podjęła również uchwałę o odwołaniu z funkcji członka zarządu ds. finansowo-ekonomicznych Pawła Urbaniaka.

Rada nadzorcza PLL LOT w czerwcu 2023 r. powołała Michała Fijoła na prezesa PLL LOT, jednocześnie szefował on Polskiej Grupie Lotniczej.

Nie żyje znana polska aktorka. Oto jej ostatni wpis z ostatniej chwili
Nie żyje znana polska aktorka. Oto jej ostatni wpis

W ostatnim czasie media obiegła smutna wiadomość o śmierci znanej polskiej aktorki Marzeny Kipiel-Sztuki.

To koniec elektryków? Pracownicy Audi chcą zmian z ostatniej chwili
To koniec elektryków? Pracownicy Audi chcą zmian

Pracownicy Audi apelują o zmianę polityki firmy, domagając się dłuższego utrzymania produkcji samochodów spalinowych – informuje niemiecki dziennik Handelsblatt.

Chłodne powietrze polarne morskie. Oto co czeka nas w najbliższych dniach z ostatniej chwili
Chłodne powietrze polarne morskie. Oto co czeka nas w najbliższych dniach

Jak informuje IMGW, Polska znajduje się pod wpływem klina wyżu znad Bałtyku, jedynie nad zachodnie rejony kraju nasuwa się płytka zatoka niżu znad Wielkiej Brytanii. Napływa dość chłodne powietrze polarne morskie. Ciśnienie powoli spada.

Koalicja niezgody. „Każdy będzie głosował sobie” polityka
Koalicja niezgody. „Każdy będzie głosował sobie”

„W sprawie niedziel handlowych albo dojdziemy do porozumienia, albo każdy będzie głosował sobie” – powiedział Jacek Karnowski z KO o procedowanym projekcie ustawy dopuszczającej dwie niedziele handlowe w miesiącu.

Wiadomo, kto wszedł w nocy na dach Sejmu. Chciałem sobie zrobić zdjęcie z ostatniej chwili
Wiadomo, kto wszedł w nocy na dach Sejmu. "Chciałem sobie zrobić zdjęcie"

– Doszło do incydentu. Ktoś znajdował się na dachu – mówił marszałek Sejmu Szymon Hołownia. Okazuje się, że był to poseł Suwerennej Polski Dariusz Matecki.

Złe wieści w sprawie gwiazdy programu „Sanatorium miłości” z ostatniej chwili
Złe wieści w sprawie gwiazdy programu „Sanatorium miłości”

Ostatnio media obiegły niepokojące doniesienia. Gwiazda programu „Sanatorium miłości” trafiła do szpitala. Są nowe informacje

Marszałek Sejmu: W nocy ktoś przebywał na dachu budynku sejmowego pilne
Marszałek Sejmu: W nocy ktoś przebywał na dachu budynku sejmowego

W nocy ktoś przebywał na dachu budynku sejmowego. Marszałek Sejmu Szymon Hołownia poinformował w piątek, że czeka na raport Straży Marszałkowskiej w tej sprawie. Dodał, że jest wysoce prawdopodobne, że nie był to nikt z zewnątrz.

PiS powołuje zespół ds. badania wpływów rosyjskich polityka
PiS powołuje zespół ds. badania wpływów rosyjskich

Posłowie PiS zapowiedzieli powołanie zespołu ds. badania wpływów rosyjskich. Jak twierdzą, będzie on "odkłamywać" ustalenia rządowej komisji, na czele której stanął szef SKW gen. Jarosław Stróżyk. Zespół PiS ma "przyjrzeć się" m.in. Ryszardowi Schnepfowi oraz Mirosławowi Różańskiemu.

Doczekamy się odsłonięcia pomnika Rzezi Wołyńskiej autorstwa Andrzeja Pityńskiego z ostatniej chwili

Znana jest data odsłonięcia pomnika Rzezi Wołyńskiej w Domostawie (woj. podkarpackie) autorstwa wybitnego polskiego rzeźbiarza Andrzeja Pityńskiego. Uroczystość zaplanowana jest na 14 lipca o godz. 14, w 81. rocznicę kulminacji masowych zbrodni na Polakach na Wołyniu.

Kontuzja Roberta Lewandowskiego. Są nowe informacje pilne
Kontuzja Roberta Lewandowskiego. Są nowe informacje

Trener reprezentacji Polski Michał Probierz powiedział, że jest postęp w leczeniu kontuzji Roberta Lewandowskiego. "Robert prawdopodobnie na mecz z Austrią wyjdzie" - przekazał selekcjoner podczas konferencji prasowej w Hanowerze.

Komunikat spółki

To nie koniec