Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański

 

POLECANE
Niemieckie władze ukarały klub fitness, który odmówił transseksualiście prawa do rozbierania się przy kobietach tylko u nas
Niemieckie władze ukarały klub fitness, który odmówił transseksualiście prawa do rozbierania się przy kobietach

Najpierw chciał uciszyć twórców podcastu, którzy nazwali go – poprawnie! - mężczyzną. Potem zaczął konkurować w sporcie przeciwko kobietom. Teraz transseksualista z Niemiec domaga się kary dla klubu fitness, który nie pozwolił mu podglądać nagich kobiet pod prysznicem.

Atak na Uniwersytecie Warszawskim. Nowy komunikat prokuratury Wiadomości
Atak na Uniwersytecie Warszawskim. Nowy komunikat prokuratury

- Podejrzany o zabójstwo pracownicy UW Mieszko R. przyznał się do popełnienia zarzucanych mu czynów - poinformował prokurator Piotr Antoni Skiba.

Mec. Michał Skwarzyński: Adam Bodnar nie dopilnował aby orzeczenie o własności mieszkania zostało ujawnione w Księdze Wieczystej tylko u nas
Mec. Michał Skwarzyński: Adam Bodnar nie dopilnował aby orzeczenie o własności mieszkania zostało ujawnione w Księdze Wieczystej

Kwestia mieszkania na ulicy Wąwozowej w Warszawie i braku jego wykazania w oświadczeniu majątkowym wzbudziła poruszenie opinii publicznej. Nie powinno to dziwić i zapewne nikogo nie dziwi. Wszak sprawa dotyczy Adama Bodnara człowieka o najwyższym, swego czasu poziomie zaufania co do jego profesjonalizmu, wiedzy, walorów moralnych etc.

Prezydent Andrzej Duda po wyborze nowego papieża: To poruszający moment Wiadomości
Prezydent Andrzej Duda po wyborze nowego papieża: To poruszający moment

- To moment głęboko poruszający dla wspólnoty Kościoła katolickiego - napisał prezydent Andrzej Duda po wyborze nowego papieża Leona XIV.

Jest nowy sondaż prezydencki Wiadomości
Jest nowy sondaż prezydencki

W najnowszym sondażu pracowni Atlas Intel na pierwszym miejscu znalazł się kandydat na prezydenta Karol Nawrocki z poparciem 29,1 proc. ankietowanych.

Jest reakcja Donalda Trumpa na wybór nowego papieża Wiadomości
Jest reakcja Donalda Trumpa na wybór nowego papieża

- Nie mogę doczekać się spotkania z papieżem Leonem XIV - napisał prezydent USA Donald Trump komentując wybór nowego papieża.

Szef holenderskiego wywiadu: To wtedy Rosja może uderzyć w NATO Wiadomości
Szef holenderskiego wywiadu: To wtedy Rosja może uderzyć w NATO

Rosja może być gotowa do wojny z NATO w ciągu roku od zakończenia wojny na Ukrainie – ostrzega szef holenderskiego wywiadu wojskowego.

Biały dym nad Kaplicą Sykstyńską. Kardynałowie wybrali papieża pilne
Biały dym nad Kaplicą Sykstyńską. Kardynałowie wybrali papieża

Po godz. 18 nad Kaplicą Sykstyńska pojawił się biały dym. To oznacza, że kardynałowie wybrali nowego papieża.

Nowy sondaż prezydencki z ostatniej chwili
Nowy sondaż prezydencki

Rafał Trzaskowski uzyskałby w wyborach 32,2 proc. głosów, Karol Nawrocki - 22,7 proc., Sławomir Mentzen - 13,5 proc., a Szymon Hołownia - 8,3 proc. głosów - wynika z sondażu Pollster dla "Super Expressu".

Komunikat dla mieszkańców Warszawy z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców Warszawy

W weekend tramwajarze dokończą asfaltowanie ulicy Belwederskiej pomiędzy Chełmską i Gagarina. Prace będą prowadzone także na skrzyżowaniu z Gagarina. Roboty rozpoczną się w czwartek w nocy.

REKLAMA

Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański


 

Polecane
Emerytury
Stażowe