Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Redaktor naczelny „TS: Uśmiechnięty Sejm zamyka się w dniu demonstracji Solidarności z ostatniej chwili
Redaktor naczelny „TS": Uśmiechnięty Sejm zamyka się w dniu demonstracji Solidarności

Czyżby politycy obawiali się swoich własnych wyborców i tego, co chcą im powiedzieć?

Szef MSZ Węgier: Nie damy się wciągnąć w wojnę i NATO-wską szaloną misję pomocy Ukrainie z ostatniej chwili
Szef MSZ Węgier: "Nie damy się wciągnąć w wojnę i NATO-wską szaloną misję pomocy Ukrainie"

Pomimo wszelkich nacisków Węgry pozostaną poza "szaloną misją" NATO w celu pomocy Ukrainie – powiedział w środę w Londynie minister spraw zagranicznych Węgier Peter Szijjarto.

Polska ściga Niemcy w zakresie przyciągania studentów z obcych krajów Wiadomości
Polska ściga Niemcy w zakresie przyciągania studentów z obcych krajów

Niemcy należą tradycyjnie do grona krajów przyciągających do siebie wielu studentów z innych krajów. Gazeta Handelsblatt podaje, że w tym zakresie Polska oraz Korea Południowa także poczyniły duże postępy.

Lądowanie bez podwozia. Jest wstrząsające nagranie z ostatniej chwili
Lądowanie bez podwozia. Jest wstrząsające nagranie

W trakcie lądowania w Stambule samolot transportowy firmy FedEx miał problemy z wysunięciem przedniego podwozia. W sieci pojawiło się wstrząsające nagranie.

Zmiany w PiS. Jarosław Kaczyński podjął decyzję z ostatniej chwili
Zmiany w PiS. Jarosław Kaczyński podjął decyzję

Decyzją prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego nowym przewodniczącym zarządu wojewódzkiego partii w Małopolsce został poseł Łukasz Kmita – przekazał w środę wieczorem rzecznik PiS Rafał Bochenek. Kmita zastąpił na tym stanowisku posła Andrzeja Adamczyka.

Izraelska inwazja na Rafah. Pentagon wydał komunikat z ostatniej chwili
Izraelska inwazja na Rafah. Pentagon wydał komunikat

Szef Pentagonu Lloyd Austin powiedział w środę, że USA wstrzymały jeden transport amunicji dla Izraela w świetle zapowiadanych przez Izrael planów operacji wojskowej w Rafah w Strefie Gazy. Dodał, że jego resort dokonuje obecnie analizy dalszych transz.

Wojska NATO na Ukrainie? Stoltenberg zabrał głos z ostatniej chwili
Wojska NATO na Ukrainie? Stoltenberg zabrał głos

NATO nie ma zamiaru rozmieszczać wojsk na Ukrainie, władze w Kijowie nie prosiły o to - powiedział agencji Ansa sekretarz generalny Sojuszu Jens Stoltenberg w środę. W Rzymie spotkał się z premierką Włoch Giorgią Meloni.

Wizyta Ursuli von der Leyen w Polsce. „To są jakieś jaja” [WIDEO] polityka
Wizyta Ursuli von der Leyen w Polsce. „To są jakieś jaja” [WIDEO]

„To są jakieś jaja” – tak Sebastian Kaleta z Suwerennej Polski podsumował zachowanie m.in. Donalda Tuska podczas wizyty Ursuli von der Leyen w Polsce.

Temperatura mocno w dół. IMGW wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia z ostatniej chwili
Temperatura mocno w dół. IMGW wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia

Ostrzeżenie pierwszego stopnia przed nocnymi przymrozkami w woj. podlaskim wydał w środę Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Wydział w Białymstoku.

Beata Szydło: W PE będziemy bronili interesów polskich rolników z ostatniej chwili
Beata Szydło: W PE będziemy bronili interesów polskich rolników

W PE będziemy bronili interesów Polaków, polskich rolników, będziemy bronili interesów Polski – przekonywała wiceprezes PiS, europoseł Beata Szydło podczas środowych spotkań na Mazowszu. – Zablokujemy niekorzystne rozwiązania dla naszego kraju, takie jak Zielony Ład – mówił europoseł Adam Bielan.

REKLAMA

Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe