Skandal wokół Roberta Lewandowskiego. Jest oświadczenie PZPN

Polski Związek Piłki Nożnej poinformował, że w związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi Dominika Gruszewskiego, którego zatrudniono w roli ochroniarza Roberta Lewandowskiego w reprezentacji, zdecydowano o odsunięciu go od wszelkich aktywności związanych z drużyną narodową.
Robert Lewandowski Skandal wokół Roberta Lewandowskiego. Jest oświadczenie PZPN
Robert Lewandowski / PAP/EPA/ALEJANDRO GARCIA

Polski Związek Piłki Nożnej wystąpi do właściwych organów państwowych oraz służb, celem ustalenia wiarygodności, na dzisiaj w żaden sposób nie potwierdzonych i nie zweryfikowanych, doniesień medialnych dotyczących Dominika Gruszewskiego. Do tego czasu nie będzie on brał udziału w działalności reprezentacji Polski w piłce nożnej

- głosi komunikat opublikowany na stronie PZPN.

"W trosce o dobro drużyny..."

W ogłoszeniu piłkarska centralna tłumaczy, że "drużynie narodowej, przygotowującej się do udziału w turnieju finałowym mistrzostw świata, niezbędny jest spokój oraz odpowiednie warunki, pozwalające skupić się wyłącznie na sprawach sportowych. Wszelkie niezweryfikowane doniesienia medialne i wydarzenia powodujące zakłócenie rytmu przygotowań do mundialu, mogą działać na szkodę zespołu. Stąd, w trosce o dobro drużyny, decyzja o konieczności wyjaśnienia wszelkich okoliczności i wątpliwości w tej sprawie".

W tym tygodniu Wirtualna Polska podała, że Dominik G., ps. Grucha, który został zatrudniony przez PZPN jako ochroniarz Roberta Lewandowskiego podczas zgrupowań reprezentacji Polski, jest oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Miał być w ekipie PZPN, która 17 listopada wyleci do Kataru.

Rząd USA podjął decyzję ws. Patriotów. Złe wieści dla Ukrainy Wiadomości
Rząd USA podjął decyzję ws. Patriotów. Złe wieści dla Ukrainy

Nie mamy obecnie planów rozmieszczenia systemów obrony powietrznej Patriot na Ukrainie - powiedział we wtorek rzecznik Pentagonu gen. Patrick Ryder. Jak dodał, gdyby inne państwo zdecydowało się na taki krok, byłaby to jego suwerenna decyzja.

GUS podał dane dot. inflacji. Spadek po raz pierwszy od lutego Wiadomości
GUS podał dane dot. inflacji. Spadek po raz pierwszy od lutego

Na stronie Głównego Urzędu Statystycznego pojawiły się dane dot. wskaźnika cen konsumpcyjnych (CPI), czyli główna miara inflacji w Polsce. Wyniósł on 17,4 proc. rok do roku, co oznacza spadek wobec października, gdzie wyniósł 17,9.

Komisja Europejska zaakceptowała ustalenia operacyjne związane z polskim KPO Wiadomości
Komisja Europejska zaakceptowała ustalenia operacyjne związane z polskim KPO

– Potwierdzam, że Komisja Europejska zaakceptowała ustalenia operacyjne związane z polskim KPO. To dobry, istotny krok, ale jeszcze nie decydujący, jeśli chodzi o wypłatę tych środków – powiedział w środę rzecznik rządu Piotr Müller.

Powołanie komisji ds. badania wpływów rosyjskich. Nowe informacje Wiadomości
Powołanie komisji ds. badania wpływów rosyjskich. Nowe informacje

– Projekt ustawy o komisji ds. badania wpływów rosyjskich będzie złożony prawdopodobnie dziś – powiedział w środę sekretarz generalny PiS Krzysztof Sobolewski.

Wiadomo, kiedy do Polski przyjadą pierwsze czołgi K2 i armatohaubice K9 Wiadomości
Wiadomo, kiedy do Polski przyjadą pierwsze czołgi K2 i armatohaubice K9

Portal Defence24.pl informuje, że pierwsze koreańskie czołgi K2, a także haubice samobieżne K9A1 trafią do Polski jeszcze w tym tygodniu, a dokładniej – 2 grudnia.

„Noty dyplomatyczne ws. odszkodowań od Niemiec przedstawione w kilkunastu państwach. Jest pozytywny odzew” Wiadomości

– Noty dyplomatyczne ws. odszkodowań od Niemiec zostały przedstawione przez polskich ambasadorów w kilkunastu państwach; jest pozytywny odzew, w zdecydowanej większości stolic są one przyjmowane ze zrozumieniem, padły nawet propozycje mediacji – przekazał PAP wiceszef MSZ Arkadiusz Mularczyk.

Niemcy: Oferta Patriotów dla Polski aktualna. Z niemieckimi załogami Wiadomości
Niemcy: Oferta Patriotów dla Polski aktualna. Z niemieckimi załogami

„Według kanclerza Niemiec Olafa Scholza oferta dostarczenia niemieckich systemów obrony powietrznej Patriot Polsce jest nadal aktualna” – pisze we wtorek agencja Reutera. O aktualności propozycji zapewniła we wtorek także minister obrony Christine Lambrecht w wywiadzie dla „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Kariera polskiego Pioruna. Podpisany kontrakt z kolejnym krajem Wiadomości
Kariera polskiego Pioruna. Podpisany kontrakt z kolejnym krajem

Polskie systemy rakietowe Piorun wejdą na wyposażenie Sił Zbrojnych Norwegii. System produkowany jest przez spółkę MESKO SA ze Skarżyska-Kamiennej, która wchodzi w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej.

Janusz Waluś zamiast na wolność trafił do szpitala. Nożownik próbował przebić mu serce Wiadomości

Janusz Waluś, który od 30 lat przebywa w więzieniu w RPA – został ugodzony nożem przez współwięźnia. Polak na podstawie decyzji sądu z 21 listopada miał w ciągu 10 dni opuścić w ramach warunkowego zwolnienia miejsce swojego dotychczasowego pobytu.

Minister Błaszczak rozmawiał z sekretarzem obrony USA. Znamy tematy rozmowy Wiadomości
Minister Błaszczak rozmawiał z sekretarzem obrony USA. Znamy tematy rozmowy

Kwestia tragedii, do której doszło w Przewodowie i wsparcie amerykańskich ekspertów w śledztwie - były, jak przekazał wicepremier, szef MON Mariusz Błaszczak, wśród tematów jego rozmowy z sekretarzem obrony USA Lloydem Austinem.Rozmowa dotyczyła także współpracy militarnej - dodał minister.

Marsz
Godności