Baterie Patriot od Niemiec. Stanowcze stanowisko prezydenta Andrzeja Dudy

– Stanowisko prezydenta Andrzeja Dudy jest najzupełniej precyzyjne – gdyby doszło do przekazania przez Niemcy będącej w ich dyspozycji baterii i rakiet Patriot, to te rakiety powinny bronić polskiego terytorium i polskich obywateli – mówił w piątek szef gabinetu prezydenta Paweł Szrot.
Prezydent RP Andrzej Duda Baterie Patriot od Niemiec. Stanowcze stanowisko prezydenta Andrzeja Dudy
Prezydent RP Andrzej Duda / PAP/Radek Pietruszka

We wtorek, 15 listopada, gdy siły rosyjskie przeprowadziły zakrojony na szeroką skalę atak rakietowy na Ukrainę, na teren miejscowości Przewodów (woj. lubelskie) leżącej blisko granicy polsko-ukraińskiej spadła rakieta - jak później informowały polskie władze - najprawdopodobniej ukraińskiej obrony powietrznej, doszło do eksplozji, w wyniku której zginęło dwóch Polaków. Podkreślono, że wszystko wskazuje na to, że sytuacja ta była wynikiem nieszczęśliwego wypadku. W niedzielę minister obrony Niemiec Christine Lambrecht zaproponowała wsparcie dla Polski obejmujące systemy obrony przeciwlotniczej Patriot i myśliwce Eurofighter, które strzegłyby polskiej przestrzeni powietrznej.

W środę Błaszczak poinformował, że po kolejnych atakach rakietowych Rosji zwrócił się do strony niemieckiej, aby proponowane Polsce baterie Patriot zostały przekazane na Ukrainę i rozstawione przy jej zachodniej granicy.

Z kolei w czwartek niemiecka minister obrony oświadczyła, że oferowane Polsce zestawy obrony przeciwlotniczej Patriot przeznaczone są do użytku na terytorium NATO. "Te Patrioty są częścią zintegrowanej obrony powietrznej NATO, co oznacza, że mają zostać rozmieszczone na terytorium NATO" – powiedziała Lambrecht. Dodała, że jakiekolwiek użycie ich poza terytorium NATO wymagałoby wcześniejszych rozmów z NATO i sojusznikami.

Stanowisko Prezydenta RP

Minister Szrot w Programie I Polskiego Radia, pytany w piątek o komentarz do tej sprawy, powiedział:

Stanowisko prezydenta Andrzeja Dudy jest tutaj najzupełniej precyzyjne. Pan prezydent uważa, że gdyby doszło do tego typu przesunięcia, przekazania przez Niemcy będącej w ich dyspozycji baterii i rakiet Patriot, to te rakiety powinny bronić polskiego terytorium i polskich obywateli.

(PAP)

Poszło o miliony? Nieoficjalnie: Awantura między Robertem Lewandowskim, a Czesławem Michniewiczem Wiadomości

Przegląd Sportowy informuje, że Robert Lewandowski jest w konflikcie z Czesławem Michniewiczem. Mieli poróżnić się w kwestii podziału wielomilionowej premii za awans w Katarze.

Ukraińcy testują bojowego drona o ładowności do 75kg. W jego zasięgu znajduje się Moskwa! Wiadomości

Ukraiński portal Defense Express informuje, że państwowy koncern Ukroboronprom przeprowadził szereg udanych testów ukraińskiego drona bojowego o zasięgu rażenia nawet tysiąca kilometrów.

Nie żyje dwóch Polaków, którzy walczyli w Legionie Cudzoziemskim na Ukrainie Wiadomości
Nie żyje dwóch Polaków, którzy walczyli w Legionie Cudzoziemskim na Ukrainie

Media obiegła informacja o śmierci dwóch Polaków, którzy walczyli w Legionie Międzynarodowym na ukraińskim froncie. O szczegółach poinformował Mateusz Lachowski - korespondent Polsat News. Jeden ze zmarłych mężczyzn to Janusz Szeremeta ps. "Kozak".

Już myślałam, że TVN zmądrzał. Burza po występie Małgorzaty Rozenek Wiadomości
"Już myślałam, że TVN zmądrzał." Burza po występie Małgorzaty Rozenek

Kolejny odcinek "Dzień Dobry TVN" z udziałem Małgorzaty Rozenek i... kolejna burza w sieci. Niestety, ale to nie jest łatwy czas dla celebrytki.

Niemcy idą do sądu przeciw Gazpromowi. Chodzi o niedostarczony gaz Wiadomości
Niemcy idą do sądu przeciw Gazpromowi. Chodzi o niedostarczony gaz

Niemiecki koncern gazowy RWE wszczął procedurę arbitrażu przeciw Gazpromowi w związku z niedostarczeniem przez rosyjskiego giganta zamówionego gazu - podał w poniedziałek dziennik gospodarczy "Handelsblatt", powołując się na rzecznika firmy.

Zmasowany rosyjski atak rakietowy na Ukrainie: Odessa bez wody, w obwodzie sumskim wyłączony prąd Wiadomości

Jeśli chodzi o bojkot głosowania w Sejmie nad projektem uchwały uznającej Rosję za państwo sponsorujące terroryzm, mogę powiedzieć tylko, że zdanie parlamentu wyraża się poprzez głosowanie, a nie poprzez brak udziału w nim - powiedział w poniedziałek rzecznik rządu Piotr Müller.

„Dziennikarze Onetu przekazali jej pieniądze za informacje, które mnie obciążą”. Były prezes Polskiego Związku Tenisowego odpowiada na zarzuty Wiadomości

Były prezes Polskiego Związku Tenisowego Mirosław Skrzypczyński opublikował na Facebooku obszerny wpis, w którym odniósł się do stawianych mu zarzutów dot. molestowania i napaści seksualnych.

Lewandowski zawieszony. Odwołanie odrzucone Wiadomości
Lewandowski zawieszony. Odwołanie odrzucone

Dla Polaków mistrzostwa świata w Katarze już się zakończyły. Wszystko za sprawą przegranego meczu z Francją (1:3). Nasi piłkarze rozpoczęli pierwsze powroty do kraju. Okazuje się, że przed Robertem Lewandowskim najdłuższy odpoczynek, z racji tego, że komisja ligi podtrzymała karę trzech meczów wykluczenia.

Kaczyński przystał na debatę z Tuskiem. Podał konkretny warunek [WIDEO] Wiadomości
Kaczyński przystał na debatę z Tuskiem. Podał konkretny warunek [WIDEO]

Prezes PiS Jarosław Kaczyński powiedział, że zgodzi się na wyborczą debatę z przewodniczącym PO Donaldem Tuskiem, jeżeli debata odbędzie się na uczciwych warunkach.

Donald Tusk wściekły na trzech posłów… Koalicji Obywatelskiej Wiadomości
Donald Tusk wściekły na trzech posłów… Koalicji Obywatelskiej

Donald Tusk miał zagrozić trzem posłom Platformy brakiem miejsca na przyszłych listach wyborczych.

Marsz
Godności