Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich opublikowało stanowisko dotyczące pomocnictwa w aborcji farmakologicznej i jej promowania. Stowarzyszenie zwraca uwagę na problem działalności w Polsce zorganizowanej grupy, która w sposób nielegalny dostarcza matkom środki poronne i doprowadza w ten sposób do śmierci wielu nienarodzonych dzieci. Lekarze wskazują też na zagrożenie dla życia i zdrowia kobiet, które wiąże się z zażywaniem pigułek poronnych. Sygnatariusze stanowiska domagają się również podjęcia natychmiastowych działań w celu powstrzymania opisywanego procederu. Stowarzyszenie przypomina też o opracowanym przez Instytut Ordo Iuris poradniku dla śledczych dotyczącym ścigania pomocnictwa w aborcji farmakologicznej.
lekarz Ordo Iuris: „Domagamy się respektowania zakazu pomocy w aborcji” – stanowisko Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich
lekarz / pixabay.com

Lekarze podkreślają, że działalność osób rozprowadzających w Polsce pigułki poronne często nie spotyka się z adekwatną reakcją organów ścigania. Stowarzyszenie zwraca uwagę na sprawę Justyny Wydrzyńskiej, która stanęła przed sądem za przekazanie kobiecie środków poronnych. Instytut Ordo Iuris uczestniczy w tym postępowaniu jako organizacja społeczna. Organy ścigania zajęły się sprawą po zgłoszeniu jej do prokuratury przez męża kobiety, której działaczka Aborcyjnego Dream Teamu udostępniła tabletki.

- Organizacja bez żadnych przeszkód dostarcza matkom środki wywołujące aborcję farmakologiczną umożliwiając im zabicie dziecka przed jego urodzeniem, a więc czynnie uczestniczy w zabójstwach prenatalnych – pisze Stowarzyszenie.

Sygnatariusze stanowiska przypominają też, że „aborcja jest zabójstwem dziecka w prenatalnej fazie rozwoju”. Zwracają również uwagę na negatywne skutki dla zdrowia kobiet zażywających środki poronne, a nawet na zagrożenie dla ich życia.

- Aborcja farmakologiczna brutalnie zakłócając w organizmie matek wrażliwe mechanizmy służące ochronie fizjologicznego stanu ciąży, wywołuje u nich dolegliwości, przyczynia się do powstania poważnych powikłań: zakażeń, krwotoków, także zgonów. Powoduje w przyszłości zaburzenia płodności, przewlekłą depresję z poczuciem winy – napisano w oświadczeniu.

Stowarzyszenie zaznacza również, że Aborcyjny Dream Team „kłamliwie zapewnia o bezpieczeństwie aborcji wykonywanej w domu środkami zawierającymi Mifepriston i Misoprostol”. Lekarze zauważają, że substancje te nie zostały w Polsce dopuszczone do obrotu w tym celu. Podkreślają też, że w samych ulotkach dołączonych do tych środków znajduje się informacja o ich możliwej szkodliwości.

Organizacja wskazuje, że „powołaniem lekarza jest ochrona zdrowia i życia ludzkiego”. Sygnatariusze stanowiska żądają „respektowania istniejącego prawnego zakazu pomocy w przeprowadzaniu aborcji, w tym zablokowania możliwości reklamy w mediach”.

- Domagamy się natychmiastowego powstrzymania niezgodnej z obowiązującym prawem działalności w Polsce organizacji dostarczających matkom w sposób masowy środki służące wywołaniu aborcji farmakologicznych – pisze Stowarzyszenie.

Lekarze przypominają również o przygotowanym przez Ordo Iuris poradniku dla śledczych na temat nielegalnej dystrybucji środków poronnych. Stowarzyszenie zauważa, że „poradnik zawiera treść zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez administratorów stron internetowych, za których pośrednictwem aborcyjni aktywiści rozprowadzają tabletki poronne i organizują wyjazdy kobiet w ciąży do zagranicznych klinik aborcyjnych”.

W stanowisku przypomniano również tekst adw. Pawła Szafrańca z Centrum Interwencji Procesowej Ordo Iuris opublikowany na stronie Instytutu w kwietniu 2021 r. Jego autor opisuje wywiad jakiego Natalia Broniarczyk z Aborcyjnego Dream Teamu udzieliła serwisowi gazeta.pl. Aktywistka chwali się w nim pomocnictwem w procederze aborcji farmakologicznej.

Stanowisko podpisało 37 lekarzy różnych specjalności. Wśród sygnatariuszy są przedstawiciele Rady Naukowej Instytutu Ordo Iuris – prof. Alina Midro i prof. Bogdan Chazan.

PRZECZYTAJ CAŁE STANOWISKO - LINK

Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI Wiadomości
Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI

Na stanowiska państwowe wracają ludzie związani kiedyś z WSI, których powiązania stanowią ryzyko dla RP. Kolejne sygnały wskazują, że przy obecnych rządach promowane będą środowiska, które zostały w czasie rządów PiS odcięte od wpływów na funkcjonowanie państwa.

Autobus staranowany przez ciężarówkę. 12 osób w szpitalu gorące
Autobus staranowany przez ciężarówkę. 12 osób w szpitalu

12 osób trafiło do szpitala po wypadku na ulicy Bałtyckiej w Olsztynie, gdzie wywrotka staranowała miejski autobus i auta osobowe - podał rzecznik warmińsko-mazurskiej straży pożarnej Grzegorz Różański. Według niego stan pięciu z tych osób określono jako zagrażający życiu.

Michał Fijoł odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Lotniczej z ostatniej chwili
Michał Fijoł odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Lotniczej

Rada nadzorcza Polskiej Grupy Lotniczej odwołała Michała Fijoła z funkcji prezesa spółki.

Paweł Jędrzejewski: Polskie MSZ przeciwko wzmocnieniu NATO Wiadomości
Paweł Jędrzejewski: Polskie MSZ przeciwko wzmocnieniu NATO

Narasta napięcie pomiędzy Pałacem Prezydenckim a Ministerstwem Spraw Zagranicznych.

Rodzina zjadła niedźwiedzia. Skutki okazały się katastrofalne  Wiadomości
Rodzina zjadła niedźwiedzia. Skutki okazały się katastrofalne

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) poinformowało, że sześć osób zaraziło się włośnicą po zjedzeniu niedogotowanego mięsa niedźwiedzia czarnego lub żywności skażonej krzyżowo tym mięsem podczas zjazdu rodzinnego w 2022 roku.

„Onet brał pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości, a teraz robi pseudoaferę” polityka
„Onet brał pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości, a teraz robi pseudoaferę”

„Onet ochoczo brał pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości. Dziś robi pseudoaferę, że pieniądze dostał też wysoce wyspecjalizowany szpital ortopedyczny w Otwocku” – napisał Zbigniew Ziobro w serwisie X.

„Przepraszam, wypadły mi zęby”. Nieoczekiwana wpadka w niegdyś popularnym „Pytaniu na śniadanie” w TVP Wiadomości

Po siłowym przejęciu TVP – na rozkaz byłego ministra kultury ppłk. Sienkiewicza – media publiczne dotykają różne plagi, kłopoty finansowe, szokująco spada oglądalność. A teraz jeszcze to.

Prezydent Duda stanął w obronie wielkich inwestycji w Polsce polityka
Prezydent Duda stanął w obronie wielkich inwestycji w Polsce

– Nie wolno pozwolić, by wielkie inwestycje w Polsce zostały zatrzymane – podkreślił prezydent Andrzej Duda podczas spotkania z mieszkańcami Konina (woj. wielkopolskie). Zapowiedział walkę o budowę CPK, a także o zbudowanie elektrowni jądrowej w regionie.

Kołodziejczak stwierdził, że rezygnacja z Zielonego Ładu „byłaby najbardziej na rękę Rosji” tylko u nas

– Rezygnacja ze wszystkich założeń Zielonego Ładu byłaby najbardziej na rękę Rosji – ocenił w poniedziałek w Brukseli wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Dodał, że zapisy Zielonego Ładu muszą być jednak wprowadzone na miarę kieszeni rolników i konsumentów.

Poważna wpadka Platformy. Nie chcą bronić granicy z obwodem królewieckim? polityka
Poważna wpadka Platformy. Nie chcą bronić granicy z obwodem królewieckim?

Platforma Obywatelska opublikowała spot wyborczy. Pojawia się w nim mapka z zaznaczonymi miejscami, w których miałyby stanąć dodatkowe wzmocnienia w ramach programu Tarcza Wschód. Problem polega na tym, że nie obejmują one granicy z Rosją w obwodzie królewieckim.

lekarz / pixabay.com

PRZECZYTAJ CAŁE STANOWISKO - LINK