„Huta Stalowa Wola produkuje i będzie kontynuować produkcję haubic w przyszłości” – informuje Polska Grupa Zbrojeniowa na Twitterze.
Kraby „Te informacje nie mają pokrycia w rzeczywistości”. Jest stanowisko PGZ ws. Krabów
Kraby / fot. Twitter - @PGZ_pl

Olbrzymie zakupy zbrojeniowe, które polski rząd dokonuje w Korei Południowej, wciąż budzą sporo emocji. Wielu ekspertów obawia się, że w związku z zakupem ponad 650 samobieżnych armatohaubic K9 może oznaczać to wygaszanie produkcji podobnych maszyn rodzimej produkcji – Krabów, które znakomicie sprawdziły się na Ukrainie i w związku z tym cieszą się znakomitą prasą na całym świecie.

Pierwsza dostawa 48 armatohaubic K9, które polski rząd zakupił w Korei, trafi do Polski jeszcze w tym roku. Maszyny zostaną wyposażone w polskie systemy łączności, a także wpięte w zintegrowany system zarządzania walką Topaz. Dostawy kolejnych haubic, których ma być ponad 600, mają rozpocząć się w 2024 roku.

Z kolei od roku 2026 roku zmodernizowane systemy artyleryjskie K9 mają być produkowane także w Polsce.

Powyższe decyzje podjęte przez polski rząd wzbudziły w Polsce dużo emocji i wiele mieszanych uczuć. Nie ma wątpliwości, że Polska potrzebuje nowoczesnego sprzętu wojskowego na wczoraj, a w Korei Południowej znalazła solidnego partnera, który jako jeden z nielicznych na świecie zagwarantował szybkość dostaw. Nie milkną jednak spekulacje i zarzuty dot. wygaszania produkcji polskich Krabów i zastąpienia ich koreańskim odpowiednikiem.

PGZ zabiera głos

W związku z powyższym Polska Grupa Zbrojeniowa wydała w mediach społecznościowych komunikat.

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni medialnej spekulacjami na temat potencjalnego zaprzestania produkcji #Krabów w HSW S.A. w związku z umową polsko-koreańską, informujemy, że tego typu dywagacje nie mają pokrycia w rzeczywistości

– czytamy.

Ponieważ istnieje zapotrzebowanie na ten sprawdzony w boju sprzęt, Huta Stalowa Wola produkuje i będzie kontynuować produkcję haubic w przyszłości

– zapewnia Polska Grupa Zbrojeniowa.

Beskid Sądecki. Ewakuacja dzieci ze schroniska górskiego Wiadomości
Beskid Sądecki. Ewakuacja dzieci ze schroniska górskiego

W związku z pogarszającymi się warunkami pogodowymi w górach, ratownicy Grupy Krynickiej GOPR ewakuowali w czwartek 14 dzieci - uczestników obozu sportowego ze schroniska na Przehybie w Beskidzie Sądeckim. Dojazd do schroniska uniemożliwiły powalone drzewa.

Niemcy: Rekordowo niskie zaufanie do Bundeswehry. Sondaż nie pozostawia złudzeń Wiadomości
Niemcy: Rekordowo niskie zaufanie do Bundeswehry. Sondaż nie pozostawia złudzeń

52 proc. Niemców uważa, że decyzja rządu o wysłaniu czołgów Leopard na Ukrainę była słuszna, 39 proc. jest zdania, że był to błąd - wynika z opublikowanego w czwartek sondażu telewizji ARD. 59 proc. twierdzi, że ma małe lub żadne zaufanie do Bundeswehry. To najniższa wartość od 1998 roku.

Jest decyzja MKOl ws. Rosjan. Będzie bojkot? Wiadomości
Jest decyzja MKOl ws. Rosjan. Będzie bojkot?

Rosyjscy i białoruscy sportowcy będą mieli możliwość wzięcia udziału w przyszłorocznych igrzyskach olimpijskich. Okazuje się, że tę decyzję popiera w pełni... Organizacja Narodów Zjednoczonych.

Nowy prezydent Czech obawia się podsłuchów. Podjął decyzję Wiadomości
Nowy prezydent Czech obawia się podsłuchów. Podjął decyzję

Prezydent elekt Czech Petr Pavel zapowiedział, że po swojej inauguracji zleci dokładną inspekcję pomieszczeń na Zamku Praskim, siedzibie głowy państwa. Pavel powiedział w czwartek portalowi tygodnika „Respekt”, że panujące tam warunki uważa za niezadowalające. Ma obawiać się podsłuchów.

Naukowy wieczór z dr Kaweckim: Rozrusznik serca wszczepiany bez otwierania klatki piersiowej Wiadomości

Kilka gramów daje życie! Rozrusznik wszczepiany bez otwierania klatki piersiowej!

Skandal w Pałacu Buckingham. Na królewskim balkonie zabraknie miejsca dla księcia Harry'ego i Meghan Markle? Wiadomości

Co z decyzją króla Karola III ws. księcia Harry'ego i Meghan Markle? Czy monarcha zgodzi się na to, by para wzięła udział w jego najważniejszej ceremonii?

Oficer uciekł z Rosji. Opowiedział o torturach na ukraińskich jeńcach Wiadomości
Oficer uciekł z Rosji. Opowiedział o torturach na ukraińskich jeńcach

Były rosyjski oficer Konstanin Jefremow, który uciekł z Rosji, opowiedział brytyjskiej telewizji, jak traktowano ukraińskich żołnierzy w niewoli.

Były szef NATO chce żeby Ukraina była europejskim Izraelem Wiadomości
Były szef NATO chce żeby Ukraina była europejskim Izraelem

Były szef NATO wraz z szefem Kancelarii Prezydenta Ukrainy Andrijem Jermakiem opracowali dokument, który ma pozwolić Ukrainie liczyć na takie samo wsparcie ze strony USA, na jakiem może liczyć Izrael.

“Leopardy zostaną spalone jak faszystowskie Tygrysy”. Przewodniczący rosyjskiej Dumy odgraża się Niemcom Wiadomości

Przewodniczący rosyjskiej Dumy Wiaczesław Wołodin w mocnych słowach zaatakował Niemcy ws. dostarczenia Ukrainie czołgów Leopard. Zapowiedział, że czeka je taki sam los jak Tygrysy, które wykorzystywała armia niemiecka podczas II wojny światowej.

Marcinkiewicz skazany na pół roku ograniczenia wolności. „Ziobro jest mściwym człowiekiem” Wiadomości

Zapadł wyrok skazujący Kazimierza Marcinkiewicza na pół roku ograniczenia wolności i wykonywanie prac społecznych. Co na to były premier?

Marsz
Godności