„Zamieszanie w Unii Europejskiej” – tak o zaskakującej decyzji Charlesa Michela pisze serwis Politico. Przewodniczący Rady Europejskiej będzie bowiem kandydował w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego.
Charles Michel Co się dzieje w Brukseli? „Prezydent UE” Charles Michel porzuca stanowisko by kandydować do PE
Charles Michel / fot. PAP/EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

Informację o tym, że szef Rady Europejskiej chce kandydować w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego jako pierwsze podały belgijskie media. Później sam Michel w rozmowie z „De Standaard” przekazał, że „zdecydował się kandydować w wyborach europejskich w 2024 roku”.

Decyzję Michela potwierdził także portalowi Politico rzecznik belgijskiego polityka.

CZYTAJ TAKŻE: Skandal na Czerskiej: Znany dziennikarz Wyborczej miał się "rozbierać i masturbować" przed koleżanką

„Zamieszanie w UE”

Według serwisu Politico decyzja Michela wywołuje spore zamieszanie w Unii Europejskiej. Portal twierdzi, że przywódcy krajów członkowskich UE muszą uzgodnić następcę przewodniczącego Rady Europejskiej, ponieważ jeśli tego nie zrobią, „pałeczkę” przejmie Viktor Orban.

„Takiego scenariusza - Orbána na czele Rady przez sześć miesięcy bezpośrednio po wyborach europejskich w 2024 r. - jest jednym z tych, których większość z pozostałych przywódców krajów UE chciałaby uniknąć” – pisze Politico.

Profesor prawa UE z uczelni HEC Paris Alberto Alemanno uważa decyzję Michela za „nie tylko egocentryczną, ale także nieodpowiedzialną”. „Słyszałem, że Michel może nie tylko zostać posłem do Parlamentu Europejskiego – w lipcu – ale także kolejnym komisarzem UE jesienią. Byłby pierwszym politykiem, który odegrałby rolę we wszystkich trzech głównych instytucjach UE. I to w tym samym roku” – dodał na platformie X.

Funkcja szefa Rady Europejskiej była w przeszłości nazywana „prezydenturą UE”, gdy stanowisko o piastował premier Donald Tusk. Nie brak opinii, że szef RE pełni przede wszystkim funkcję służebną, nie pociągając za sobą zawłaszczenia agendy unijnej.

CZYTAJ TAKŻE: Słynny piosenkarz ciężko chory. Przekazał smutne wieści

„Nie jest to budujący obraz”

Zdaniem eksperta Fundacji Republikańskiej i byłego zastępcy szefa Komisji Nadzoru Finansowego Artura Klucznego decyzja Charlesa Michela „nie najlepiej świadczy o stanie spraw w UE”.

„Wewnątrz UE wzmogły się zakulisowe walki o władzę, nic tam już nie jest pewne i nikt nie może liczyć na dotrzymanie obietnic. Tym bardziej ci, którzy chcieliby wrócić do Brukseli po 400 dniach. Przy okazji, Albert Allemano, euroentuzjasta, mimochodem uchyla tylne drzwi i pokazuje brukselską garkuchnię. Nie jest to budujący obraz ładu politycznego, kiedy okazuje się, że w unijnej metropolii Francja i Niemcy rządzą, jak chcą” – uważa Kluczny.

Nowy rząd będzie próbował uchwałą „usunąć” sędziów TK? Czarzasty zabiera głos z ostatniej chwili
Nowy rząd będzie próbował uchwałą „usunąć” sędziów TK? Czarzasty zabiera głos

Wicemarszałek Sejmu, współprzewodniczący Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty przekazał, że szef MS Adam Bodnar przedstawi w poniedziałek, wraz z przedstawicielami wszystkich formacji koalicji rządzącej, projekt uchwały dot. zmian w Trybunale Konstytucyjnym.

Skandal w Filharmonii Narodowej. Rozhisteryzowane aktywistki zakłóciły koncert z ostatniej chwili
Skandal w Filharmonii Narodowej. Rozhisteryzowane aktywistki zakłóciły koncert

Dwie aktywistki klimatyczne z organizacji Ostatnie Pokolenie zakłóciły niedzielny koncert w Filharmonii Narodowej.

Rosja: Most w obwodzie samarskim uszkodzony w wyniku eksplozji z ostatniej chwili
Rosja: Most w obwodzie samarskim uszkodzony w wyniku eksplozji

W obwodzie samarskim, na południowym wschodzie europejskiej części Rosji, uszkodzony został w wyniku eksplozji most kolejowy – poinformował w poniedziałek ukraiński wywiad wojskowy (HUR). Z doniesień rosyjskich kanałów na Telegramie wynika, że nikt nie został poszkodowany. O sprawie informują również rosyjskie media.

Zełenski: „Sytuacja na polskiej granicy przekroczyła granice gospodarki i moralności” z ostatniej chwili

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski oświadczył w niedzielę, że „sytuacja na polskiej granicy już dawno przekroczyła granice ekonomii i moralności”. Jego wystąpienie przytoczył portal Ukrainska Prawda.

Nieoficjalnie: Legendarna dziennikarka zwolniona z Radiowej Trójki z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Legendarna dziennikarka zwolniona z Radiowej Trójki

„Wyborcza” podaje nieoficjalnie pozyskaną informację o tym, że z Radiowej Trójki została zwolniona Beata Michniewicz.

Szokujące dywagacje na temat śmierci Kaczyńskiego w rozmowie Lisa z Wałęsą [WIDEO] Wiadomości

Szokujący obrót przyjęła rozmowa Tomasza Lisa z Lechem Wałęsą na kanale YouTube tego pierwszego.

Szokujące odkrycie na Śląsku. „Zdarzenie o charakterze kryminalnym” z ostatniej chwili
Szokujące odkrycie na Śląsku. „Zdarzenie o charakterze kryminalnym”

W niedzielę w jednym z mieszkań w Chocianowie (pow. polkowicki) odnalezione zostały zwłoki 62-letniej kobiety. Obecnie ustalane są okoliczności zdarzenia.

Gwiazda „Dzień dobry TVN” bardzo chora? „Nikomu nie życzę” z ostatniej chwili
Gwiazda „Dzień dobry TVN” bardzo chora? „Nikomu nie życzę”

Dorota Wellman, która od lat współprowadzi znaną śniadaniówkę wraz z Marcinem Prokopem, zmaga się z dużym problemem zdrowotnym. W rozmowie z mediami nie raz zdradzała, że nikomu nie życzy takiej choroby.

Zmiany w Konstytucji? Kosiniak-Kamysz: Rozpocznie się procedura z ostatniej chwili
Zmiany w Konstytucji? Kosiniak-Kamysz: Rozpocznie się procedura

Wicepremier, szef MON i prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz poinformował w niedzielę, że w tym tygodniu rozpocznie się w parlamencie procedura dotycząca zmiany rozdziału konstytucji w obszarze Trybunału Konstytucyjnego.

Polak bohaterem meczu w nowym klubie. Sieć obiegło nagranie z ostatniej chwili
Polak bohaterem meczu w nowym klubie. Sieć obiegło nagranie

Karol Świderski zdobył bramkę dla Hellasu Verona. Zrobił to w pięknym stylu. Sieć obiegło nagranie, na którym widać sukces Polaka.

Charles Michel / fot. PAP/EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

„Zamieszanie w UE”

CZYTAJ TAKŻE: Słynny piosenkarz ciężko chory. Przekazał smutne wieści

„Nie jest to budujący obraz”