Żukowska straciła stanowisko za promowanie LGBT?

Anna Maria Żukowska przestała być rzeczniczką Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Według przyjętej dziś przez partię uchwały, tego stanowiska nie może piastować żaden poseł. Według informacji portalu interia.pl działacze już od dłuższego czasu mieli pretensje do posłanki - chodziło m.in. o nadmierne promowanie spraw LGBT, zapominając przy tym o kwestiach pracowniczych.
 Żukowska straciła stanowisko za promowanie LGBT?
fot. YouTube / Rzeczpospolita TV

O tym, że Anna Maria Żukowska pożegna się ze stanowiskiem jako pierwszy informował serwis interia.pl. Jak twierdzą dziennikarze portalu, dymisja lewicowej posłanki była jedynie kwestią czasu.

Jeden z działaczy partii w rozmowie z reporterami miał stwierdzić, że Żukowska zbyt mocno eksponowała sprawy światopoglądowe, zwłaszcza promocję LGBT, a zbyt słabo kwestie pracownicze. Czarę goryczy miała przelać wypowiedź posłanki w programie „Śniadanie Polsat News”, kiedy to stwierdziła, że szczepienia na koronawirusa powinny być obowiązkowe.

W środę podczas zebrania zarządu Sojuszu Lewicy Demokratycznej zdecydowano, że rzecznikiem ugrupowania nie może być poseł.

Jak wcześniej informowała Polska Agencja Prasowa, tzw. baronowie, czyli szefowie regionów SLD, byli niezadowoleni z tego, że partia nie jest widoczna w mediach, tak jak pozostałe ugrupowania tworzące w Sejmie Lewicę, czyli Wiosna Roberta Biedronia i Lewica Razem, choć to SLD stanowi połowę 48-osobowego klubu. Część działaczy miała także zarzucać rzeczniczce partii Annie Marii Żukowskiej, że „w mediach nie prezentuje stanowiska całej partii, ale swoje”.

Ankieta
Nowy szef CDU to dla Polski...

Ankieta
Nowy szef CDU to dla Polski...