Panowie Przemysław Rafał Tejkowski, Radosław Krzysztof Włoszek i Maciej Jan Łopiński nie zostali nigdy odwołani z Rady Nadzorczej Telewizji Polskiej S.A. i są jedynymi legalnymi członkami tego organu powołanymi zgodnie z obowiązującym prawem przez Radę Mediów Narodowych – przekazał prezes zarządu TVP Michał Adamczyk.
Michał Adamczyk Adamczyk wydał oświadczenie: Neowładze TVP okupują siedzibę Spółki przy asyście agencji ochrony
Michał Adamczyk / fot. YouTube

Do oświadczenia Michała Adamczyka z 22 stycznia dotarł jako pierwszy portal niezalezna.pl.

Prezes zarządu Telewizji Polskiej pisze: „Jak wiecie od dnia 19 grudnia 2023 roku miały miejsce zdarzenia, które dotyczą nas Wszystkich, pracowników Telewizji Polskiej Spółki Akcyjnej (nie w likwidacji), współpracowników, a przede wszystkim widzów”.

CZYTAJ TAKŻE: Paweł Jędrzejewski: Barbarzyńskie standardy ministra Sienkiewicza

Oświadczenie prezesa zarządu TVP

Zdaniem Adamczyka przypomniał uchwałę ws. przywrócenia ładu prawnego oraz bezstronności i rzetelności mediów publicznych oraz Polskiej Agencji Prasowej i tzw. 107 minut Bartłomieja Sienkiewicza, czyli czas od momentu głosowania nad uchwałą, wzywającą do podjęcia działań naprawczych w mediach, do powstania kilku aktów notarialnych pieczętujących zmiany w zarządach spółek: Telewizji Polskiej, Polskiego Radia i Polskiej Agencji Prasowej.

Niestety nie w drodze legislacji Sejmowej, lecz drodze podjętych bez oparcia w prawie uchwał organów mediów publicznych reprezentowanych przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, odwołujących zarządy i rady nadzorcze mediów publicznych. Uczyniono to w sposób urągający postanowieniom i wyrokom Trybunału Konstytucyjnego, które wielokrotnie potwierdziły że ingerencja władzy wykonawczej w media publiczne jest wyłączona i zastrzeżona konstytucyjnie i ustawowo do kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji oraz Rady Mediów Narodowych

– oświadczył.

CZYTAJ TAKŻE: Beata Szydło: ppłk Sienkiewicz wyraźnie zdenerwowany

Prezes zarządu TVP podkreślił: „W dniu 20 grudnia 2023 roku, osoby powołane bezprawnymi uchwałami MKiDN pojawiły się w jako rzekomi członkowie Rady Nadzorczej i Zarządu w siedzibie Telewizji Polskiej oraz przystąpiły do okupacji siedziby Spółki, co czynią do dnia dzisiejszego, posiłkując się przy tym asystą agencji ochrony. Podobnie stało się z Polską Agencją Prasową i Polskim Radiem”.

– dodał.

CZYTAJ TAKŻE: Jest decyzja o przymusowym dokarmianiu Mariusza Kamińskiego: „Najbardziej niehumanitarna metoda”

CZYTAJ TAKŻE: Burza w sieci po słowach wiceminister: „Oblałaby egzaminy opowiadając takie bzdury”

Znaleziono ciało 47-latka z ostatniej chwili
Znaleziono ciało 47-latka

Zaczadzenie jest przypuszczalną przyczyną zgonu 47-latka w domu w miejscowość Sobieszczany (Lubelskie), którego w sobotę znalazł sąsiad; zwłoki zostaną poddane sekcji - podała PAP policja.

Najlepszy wynik sezonie. Polacy wysoko w konkursie drużynowym w Lahti z ostatniej chwili
Najlepszy wynik sezonie. Polacy wysoko w konkursie drużynowym w Lahti

Piotr Żyła, Maciej Kot, Kamil Stoch i Aleksander Zniszczoł zajęli czwarte miejsce w drużynowym konkursie Pucharu Świata w skokach narciarskich w Lahti. Wygrali Norwegowie, przed Austriakami i Niemcami.

Hołownia i Kosiniak-Kamysz stawiają Tuskowi ultimatum z ostatniej chwili
Hołownia i Kosiniak-Kamysz stawiają Tuskowi ultimatum

Szymon Hołownia i Władysław Kosiniak-Kamysz oświadczyli, że zmiana zasady poboru składki zdrowotnej dla przedsiębiorców to "być albo nie być" Trzeciej Drogi w rządowej koalicji. W sobotę podpisali też "12 gwarancji samorządowych", wśród których znalazły się działania na rzecz czystego powietrza i wsparcie dla rolników.

Żałoba w M jak miłość z ostatniej chwili
Żałoba w "M jak miłość"

Przed widzami popularnego serialu "M jak miłość" smutne chwile.

Tłumy przed grobem Nawalnego z ostatniej chwili
Tłumy przed grobem Nawalnego

Na Cmentarzu Borisowskim w Moskwie, gdzie w piątek został pochowany lider rosyjskiej opozycji Aleksiej Nawalny, w sobotę stoi kolejka osób, które chcą pożegnać polityka i złożyć kwiaty - relacjonują media. Grób odwiedziły matka i teściowa Nawalnego.

Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Są nowe informacje z ostatniej chwili
Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Są nowe informacje

W szczecińskiej prokuraturze rejonowej trwają czynności z zatrzymanym 33-latkiem, który w piątek wjechał samochodem w grupę kilkunastu osób na pl. Rodła, a następnie spowodował kolizję z trzema innymi autami.

Kaczyński: Jesteśmy na tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość z ostatniej chwili
Kaczyński: Jesteśmy na "tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość

Jesteśmy na "tak” dla rozwoju, jesteśmy na "tak” dla budowania, jesteśmy na "tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość; i wzywamy wszystkich, by byli na "tak” - mówił prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas sobotnie konwencji samorządowej.

Instytut Myśli Schumana wspiera protest rolników Wiadomości
Instytut Myśli Schumana wspiera protest rolników

- STAJEMY W OBRONIE PRAW POLSKICH ORAZ EUROPEJSKICH ROLNIKÓW I POPIERAMY ICH STRAJKI WŁĄCZAJĄCE SIĘ W SWEGO RODZAJU RUCH OPORU PRZECIW SUPERPAŃSTWU W EUROPIE - pisze Instytut Myśli Schumana.

Niedawno pisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się z ostatniej chwili
"Niedawno pisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się"

- Parę dni temu napisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się! To naprawdę wygląda tak, że Tusk chce zniszczyć Pomorze Zachodnie i zablokować rozwój Portu Szczecin–Świnoujście!!! - napisał poseł PiS Marek Gróbarczyk w mediach społecznościowych.

Skandal szpiegowski w Niemczech z ostatniej chwili
Skandal szpiegowski w Niemczech

"Były dyrektor generalny Wirecard Jan Marsalek od kilku lat ma powiązania ze służbami specjalnymi Rosji" - wynika z śledztwa dziennikarskiego, jakie przeprowadzili The Insider, Der Spiegel, ZDF i Der Standard.

Michał Adamczyk / fot. YouTube

CZYTAJ TAKŻE: Paweł Jędrzejewski: Barbarzyńskie standardy ministra Sienkiewicza