Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 


 

POLECANE
Tego młodego człowieka powinna znać cała Polska. Polski licealista zdobył złoty medal na olimpiadzie matematycznej w Boliwii z ostatniej chwili
"Tego młodego człowieka powinna znać cała Polska". Polski licealista zdobył złoty medal na olimpiadzie matematycznej w Boliwii

Tego młodego człowieka powinna poznać cała Polska! Drodzy Państwo, uczeń XIV LO im. Stanisława Staszica w Warszawie, Michał Wolny dziś odebrał złoty medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Informatycznej w Boliwii.

Burza w Pałacu Buckingham. Książę William zdecydował Wiadomości
Burza w Pałacu Buckingham. Książę William zdecydował

Książę William postanowił wprowadzić zmiany, które mogą zaskoczyć rodzinę królewską. Następca tronu zgodził się, aby na terenie należącym do księstwa Kornwalii powstały mieszkania dla młodych ludzi zmagających się z trudną sytuacją życiową. Choć inwestycja ma szczytny cel, może ona zmniejszyć dochody rodziny królewskiej.

Seria pożarów na niemieckiej kolei. Trzeci incydent w ciągu tygodnia Wiadomości
Seria pożarów na niemieckiej kolei. Trzeci incydent w ciągu tygodnia

W Niemczech doszło do trzeciego w ciągu tygodnia pożaru na linii kolejowej, który prawdopodobnie był rezultatem podpalenia. W piątek wieczorem spłonęły kable trakcji na linii transportu towarowego, zwłaszcza węgla, w miejscowości Hohenmoelsen w Saksonii- Anhalcie - poinformowała w sobotę firma Deutsche Bahn.

Tropikalna wyspa szykuje bezwizową rewolucję. Polacy na liście z ostatniej chwili
Tropikalna wyspa szykuje bezwizową rewolucję. Polacy na liście

Sri Lanka zapowiedziała rewolucję w systemie wizowym. Tym razem zmiany mają objąć obywateli aż 40 krajów, w tym Polaków. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wjazd na wyspę ma być możliwy bez konieczności ubiegania się o wizę.

NASA: Czteroosobowa „Załoga 11” dotarła na stację ISS Wiadomości
NASA: Czteroosobowa „Załoga 11” dotarła na stację ISS

Czworo astronautów dotarło w sobotę na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) - podała amerykańska agencja kosmiczna NASA. Tzw. „Załoga 11” wystartowała w piątek w rakiecie Falcon 9 z kosmodromu Cape Canaveral w amerykańskim stanie Floryda.

Australijscy naukowcy odkryli gigantycznego owada. Jest nagranie gorące
Australijscy naukowcy odkryli gigantycznego owada. Jest nagranie

Poruszającego odkrycia dokonali australijscy naukowcy. Otóż w australijskich wilgotnych lasach tropikalnych odkryli oni gatunek gigantycznego patyczaka.

Komunikat dla mieszkańców woj. dolnośląskiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. dolnośląskiego

Proces odbudowy po powodzi trwa i będzie trwał do momentu, w którym będziemy pewni, że odbudowaliśmy wszystkie kluczowe inwestycje - powiedziała w Przyłęku (Dolnośląskie) wiceminister MSWiA Magdalena Roguska. Jak mówiła, skala środków finansowych zaangażowanych w odbudowę po powodzi jest do tej pory niespotykana - to ponad 8 mln zł.

Niepokojąca fala utonięć w Wiśle. Policja bada kolejne zgłoszenie z ostatniej chwili
Niepokojąca fala utonięć w Wiśle. Policja bada kolejne zgłoszenie

W piątkowy wieczór, 1 sierpnia 2025 r., w Wiśle odnaleziono ciało kolejnej osoby. Około godziny 21:40 makabrycznego odkrycia dokonał wędkarz przebywający nad rzeką w okolicach Wybrzeża Gdyńskiego, na warszawskich Bielanach. To już kolejny przypadek utonięcia w Warszawie i okolicach w ostatnich tygodniach.

Jest nowy raport poświęcony zagrożeniom praworządności w Polsce z ostatniej chwili
Jest nowy raport poświęcony zagrożeniom praworządności w Polsce

Stowarzyszenie Prawnicy dla Polski poinformowało o powstaniu obszernego raportu, który ma ujawniać kulisy naruszeń praworządności podczas ostatnich wyborów prezydenckich. Prawnicy twierdzą, że doszło do celowego działania aparatu państwa w celu wypaczenia demokratycznych standardów.

To miał być hit Netflixa. Serial nie wróci z trzecim sezonem Wiadomości
To miał być hit Netflixa. Serial nie wróci z trzecim sezonem

Serial „Fubar” z Arnoldem Schwarzeneggerem zakończył się na dwóch sezonach. Netflix ogłosił decyzję o kasacji półtora miesiąca po premierze drugiej serii. Choć pierwszy sezon spotkał się z dobrym przyjęciem, kontynuacja nie wzbudziła większego zainteresowania.

REKLAMA

Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe