Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 


 

POLECANE
Ryanair zmienia zasady. Zostało już tylko kilka dni z ostatniej chwili
Ryanair zmienia zasady. Zostało już tylko kilka dni

Ryanair od 12 listopada 2025 r. przechodzi wyłącznie na cyfrowe karty pokładowe w aplikacji. Papierowe boarding passy znikają.

Żurek odkrywa karty: Wybory sędziów do KRS ma przeprowadzać PKW z ostatniej chwili
Żurek odkrywa karty: "Wybory sędziów do KRS ma przeprowadzać PKW"

– Obecny KRS nie jest zgodny z polską konstytucją. Musimy przywrócić w Polsce państwo prawa – grzmiał w czwartek, podczas konferencji prasowej, minister sprawiedliwości Waldemar Żurek. Jak przekazano, projekt ustawy o KRS przewiduje, że wybory sędziów do Krajowej Rady Sądownictwa ma organizować PKW.

Rusza program powszechnych szkoleń obronnych „wGotowości” z ostatniej chwili
Rusza program powszechnych szkoleń obronnych „wGotowości”

Rusza pilotaż programu powszechnych szkoleń obronnych „wGotowości”, który rozpocznie się 22 listopada br. – zapowiedział w czwartek wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz. Podkreślił, że program skierowany jest do wszystkich chętnych polskich obywateli.

Opieka medyczna w areszcie? Była urzędniczka Ministerstwa Sprawiedliwości nie ma złudzeń z ostatniej chwili
Opieka medyczna w areszcie? Była urzędniczka Ministerstwa Sprawiedliwości nie ma złudzeń

– Mała kratka aż kusiła, żeby przeciągnąć sweter czy piżamę i coś sobie zrobić… To były takie skrajne sytuacje i moje prawo do obrony zostało zgruzowane – wspomina w rozmowie z Telewizją wPolsce24 pani Urszula Dubejko.

Nowy przewodniczący Polski 2050. Hołownia zabiera głos ws. swojego następcy z ostatniej chwili
Nowy przewodniczący Polski 2050. Hołownia zabiera głos ws. swojego następcy

Szymon Hołownia kilka tygodni temu oficjalnie ogłosił, że nie będzie ubiegał się o reelekcję na stanowisko przewodniczącego Polski 2050. Lider ugrupowania zapowiada jednak, że wskaże swojego następcę, gdy tylko zakończy się proces zgłaszania kandydatów. Jak nieoficjalnie ustaliło RMF FM, jego faworytką ma być Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Niemcy: Blisko trzy czwarte Niemców niezadowolonych z pracy kanclerza Merza [SONDAŻ] z ostatniej chwili
Niemcy: Blisko trzy czwarte Niemców niezadowolonych z pracy kanclerza Merza [SONDAŻ]

Po pół roku urzędowania kanclerza Niemiec Friedricha Merza z jego pracy niezadowolonych jest 72 proc. Niemców, a zadowolonych – 25 proc. – wynika z badania instytutu Forsa. W sondażu partyjnym blok chadecki Merza, CDU/CSU pozostaje o dwa punkty procentowe za prawicowo-populistyczną AfD.

Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego

Alert RCB w woj. podkarpackim: od 6 do 15 listopada 2025 r. z samolotów będą zrzucane przynęty ze szczepionką przeciw wściekliźnie dla lisów wolno żyjących. Ostrzeżenie wysłano do osób przebywających na terenie regionu.

Jesteś klientem PGE? Pilny komunikat z ostatniej chwili
Jesteś klientem PGE? Pilny komunikat

Ostrzegamy przed e-mailami o "zwrocie z PGE". To zwykły phishing. Fałszywa korekta faktury i "dekret" o obniżkach cen prądu mają skłonić do podania danych karty oraz kodu 3D Secure.

„Zbigniew Ziobro wie, jak walczyć z mafią, więc poradzi sobie z mafią Tuska” z ostatniej chwili
„Zbigniew Ziobro wie, jak walczyć z mafią, więc poradzi sobie z mafią Tuska”

W czwartek sejmowa komisja regulaminowa zajmie się wnioskiem prokuratury o uchylenie immunitetu byłemu ministrowi sprawiedliwości Zbigniewowi Ziobrze. Głos w sprawie zabrał Michał Woś, były wiceminister sprawiedliwości, który w ostrych słowach odniósł się do działań rządu i prokuratury.

Nie żyje 4-letnie dziecko. Tragedia w Kujawsko-Pomorskiem z ostatniej chwili
Nie żyje 4-letnie dziecko. Tragedia w Kujawsko-Pomorskiem

Tragiczny wypadek na DW 252 w Dąbrowie Biskupiej w woj. kujawsko-pomorskim: po zderzeniu bmw z fordem zmarło 4-letnie dziecko, a 30-letnia matka trafiła do szpitala.

REKLAMA

Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe