[Tylko u nas] Co z tą inflacją? Najbardziej drożeją warzywa i owoce 

– Rada Polityki Pieniężnej 11 września oceniła, że inflacja – po przejściowym wzroście w I kw. 2020 r. – w drugim kwartale będzie spadać. Przewidujemy według modelu, Że w pierwszym kwartale 2020 r. inflacja wzrośnie do 3,5 proc., a w drugim będzie wynosić 2,8 proc. – zapowiedział prezes Glapiński. To znaczy, że na razie ceny na polskim rynku do końca I kwartału 2020 r. będą wzrastać – w najnowszym numerze „Tygodnika Solidarność” informuje nasza publicystka gospodarcza Teresa Wójcik. 
 [Tylko u nas] Co z tą inflacją? Najbardziej drożeją warzywa i owoce 
/ pixabay.com/ geralt
Coraz więcej kosztuje dieta wegetariańska, nie zdrożały chyba tylko algi, choć amatorzy schabowego też muszą się wykosztować. Jednak obecny wzrost cen żywności nie jest skutkiem nierównowagi – nadmiaru pieniędzy na rynku i braku towarów. Dlatego Rada Polityki Pieniężnej (RPP) m.in. ocenia, że postanowiony wzrost płacy minimalnej nie wpłynie na pogłębienie inflacji. Prezes NBP Adam Glapiński zapewnia, że ten wpływ będzie minimalny, wyniesie jedynie 0,1 proc. Z punktu widzenia inflacji to właściwie jest marginalne wydarzenie – powiedział. Perspektywy krajowej koniunktury pozostają korzystne, a dynamika PKB utrzyma się w najbliższych latach na relatywnie wysokim poziomie. Pełną wiedzę o inflacji, czyli doroczny raport o ruchu cen RPP, ma przedstawić w listopadzie z analizą przyczyn, zakresu i skutków.

Coraz droższa jest głównie żywność

Bez raportu praktycznie wiemy jednak sporo o inflacji, zwłaszcza że szybciej ubywa pieniędzy na naszych kontach i w portfelach. 
Najbardziej wzrosły ceny artykułów spożywczych. Wystarczy spojrzeć w sklepach na mięso i wędliny – obfitość towaru jest uderzająca, ale ceny porażają. Schab rok do roku zdrożał prawie o 50 proc. Większość szynek znacznie przekracza cenę 30 złotych, pojawiają się nowe gatunki kosztujące znacznie powyżej 40 złotych. Najbardziej zdrożała wieprzowina, a za nią inne gatunki mięsa i to jest jeden z faktów, który łączy nasze krajowe ceny z sytuacją za granicą. Ponieważ wieprzowina znacznie zdrożała w wielu innych krajach, w tym – co najważniejsze – w Chinach. 

Decydują ceny wieprzowiny w Chinach

To kwestia istotna dla mieszkańców kraju za Wielkim Murem, ale także dla konsumentów w innych krajach świata. Państwo Środka  bowiem jest największym producentem, konsumentem i importerem mięsa na świecie, przez co ma ogromny wpływ na ceny globalne, a także na ceny w poszczególnych krajach. W czerwcu wieprzowina podrożała w Polsce średnio o 10,6 proc. (rok do roku – wynika z danych GUS). Nic dziwnego, że w Polsce  za świnie w skupie rolnicy dostają teraz o 23 proc. więcej niż rok wcześniej.
W Chinach ceny wieprzowiny, ulubionego mięsa Chińczyków, wzrosły dwukrotnie więcej, bo o 27 proc. Znacznie drożeją też pozostałe rodzaje mięsa. Drobiu – o 7,6 proc., wołowiny – o 8 proc., a baraniny – o 10,9 proc. Przy okazji trzeba przypomnieć, że w Chinach świeże owoce kosztowały w sierpniu o 39,1 proc. więcej niż przed rokiem, a warzywa – o 5,2 proc.

(…)

W Chinach przyczyną bezpośrednią wzrostu cen mięsa jest szalejący afrykański pomór świń. Z powodu tej choroby w tym roku mają zostać wybite nawet 130 miliony tych zwierząt. Malejącej podaży nie jest w stanie zrekompensować dynamicznie rosnący import; w pierwszym półroczu do Państwa Środka sprowadzono ponad 800 tys. ton wieprzowiny, a w samym czerwcu – o 62,8 proc. więcej niż w czerwcu roku ubiegłego. Przy tak gwałtownym spadku podaży krajowej wieprzowiny sprzedaż do Chin jest coraz bardziej opłacalna, musi więc następować równie ostry wzrost cen i to właściwie na całym świecie.  
(…)

W Polsce najbardziej tracą weganie

W Polsce po latach stabilnych, a nawet spadających cen żywności mamy czas podwyżek. Najbardziej drożeją warzywa i owoce zarówno te z importu, jak i krajowe. Najwięcej wzrosły ceny kapusty i pietruszki. Ziemniaki są 3-, 4-krotnie droższe. Susza, upały i gwałtowne deszcze dotykają całej Unii, wszędzie więc najbardziej drożeją produkty rolnicze. Dlatego raczej nie ma co liczyć na obniżki.

GUS podaje, że ceny żywności w lipcu tego roku były o 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. To dwa razy większy wzrost niż w całym ubiegłym roku – w 2018 w stosunku do 2017 żywość zdrożała o 3,6 proc. Jeszcze w czerwcu żywność zdrożała rok do roku o 5 proc. To oznacza, że tempo wzrostu cen rośnie, choć mamy środek sezonu warzywno-owocowego i zwykle o tej porze ceny żywności spadały właśnie z powodu tańszych warzyw i owoców. Jednak w tym roku to, co w sezonie letnim obniża ceny żywności, ciągnie je w górę. Dla polskich konsumentów obecna drożyzna to dodatkowy szok, bo przywykliśmy w ostatnich latach do cen stabilnych, a nawet deflacji.

(…) 

Jak tegoroczny wzrost cen wpłynie na dochody rolników i czy te dochody będą realnie większe, dowiemy się z danych GUS dopiero we wrześniu 2020 roku.

Trudno też przewidzieć, co w najbliższym czasie stanie się z cenami paliw. Rolnictwo jest jedną z najbardziej energochłonnych gałęzi gospodarki, więc ceny paliw i energii mają ogromny wpływ na ceny żywności. Trudno przewidzieć, co się stanie z polskim eksportem żywności po brexicie  do Wielkiej Brytanii, która jest jednym z najważniejszych odbiorców naszych produktów rolnych. Jeśli eksport do Wielkiej Brytanii się załamie, a Chiny będą musiały ograniczyć import, to ceny żywności w naszym kraju spadną, bo wzrośnie w kraju podaż.

Nie wiadomo jeszcze, co będzie z cenami zbóż. Te ceny – zarówno zbóż konsumpcyjnych, jak i paszowych – ostatecznie mają największy wpływ na wzrost cen żywności. Na razie w rozpoczynającym się skupie ceny pszenicy krążą wokół 700 zł za tonę (rok temu 650 zł). Trudno przewidzieć, czy zwycięży trend wzrostowy, czy malejący. Wiadomo jedynie, że generalnie zbiory będą lepsze, niż zanosiło się jeszcze parę tygodni temu. Jednak także tu będzie mieć decydujące znaczenie sytuacja na globalnym rynku zboża. Dramatycznie słabe są zbiory w Australii, niezbyt dobre mają być tegoroczne plony w Stanach Zjednoczonych. Za to w Rosji drugi rok z rzędu będzie spora nadwyżka nad popytem krajowym, więc eksport rosyjski może wzrosnąć i łatać światowe niedobory.

 – Pełne dane o globalnym rynku zbożowym pojawią się dopiero wiosną i dopiero wtedy może dojść do większego spadku cen żywności na świecie

– przewiduje prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


 

 

POLECANE
Deklaracja Hołowni. Wymowny wpis Tuska z ostatniej chwili
"Deklaracja Hołowni". Wymowny wpis Tuska

We wtorek po godz. 21 premier Donald Tusk opublikował wpis, w którym odniósł się do marszałka Sejmu Szymona Hołowni. Pisze o "wyjaśnieniach i deklaracji".

Trump: Putin opowiada nam bzdury, nie jestem z niego zadowolony z ostatniej chwili
Trump: Putin opowiada nam bzdury, nie jestem z niego zadowolony

Prezydent USA Donald Trump oświadczył we wtorek, że Władimir Putin opowiada bzdury i nie szanuje ludzkiego życia. Powtórzył też, że nie jest z niego zadowolony, i potwierdził, że wyśle broń defensywną Ukrainie.

Seryjny samobójca grasuje w Rosji tylko u nas
Seryjny samobójca grasuje w Rosji

W każdy kraju – znamy to choćby z Polski – zdarzają się zagadkowe samobójstwa. Czy też tragiczne zgony w niewyjaśnionych okolicznościach. Dotyka to nieszczęście urzędników, oficerów, polityków, menedżerów. Ale w Rosji po wybuchu pełnoskalowej wojny z Ukrainą seryjny samobójca zbiera żniwo bogate jak nigdy.

Powstańcy chcą, aby koncert (Nie)zakazane piosenki poprowadził Tomasz Wolny. Jest odpowiedź TVP z ostatniej chwili
Powstańcy chcą, aby koncert "(Nie)zakazane piosenki" poprowadził Tomasz Wolny. Jest odpowiedź TVP

Powstańcy Warszawscy apelują do władz Telewizji Polskiej w likwidacji, aby tegoroczny koncert "Warszawiacy śpiewają (nie)zakazane piosenki" poprowadził Tomasz Wolny. TVP odpowiedziało w lakoniczny sposób.

NFZ wydał pilny komunikat z ostatniej chwili
NFZ wydał pilny komunikat

Fałszywe SMS-y i e-maile o zwrocie składek wyłudzają dane – ostrzega NFZ. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.

Autobus na torach między szlabanami. Wszystko na oczach policji [WIDEO] z ostatniej chwili
Autobus na torach między szlabanami. Wszystko na oczach policji [WIDEO]

Blisko tragedii było na przejeździe kolejowym w Inowrocławiu. Kierowca miejskiego autobusu wjechał na tory między zamykające się szlabany, ignorując czerwone światło. Świadkami groźnej sytuacji był policyjny patrol.

Poradnik prawny dla obrońców granic z ostatniej chwili
Poradnik prawny dla obrońców granic

Sytuacja na granicy polsko-niemieckiej staje się coraz bardziej napięta z powodu zwiększającej się liczby przybywających do Polski z tego kierunku imigrantów. Nowy poradnik Ordo Iuris podpowiada, jak działać bezpiecznie w czasie przywróconych kontroli.

Niemiecki polityk mówi wprost, kto ma rządzić w Warszawie Wiadomości
Niemiecki polityk mówi wprost, kto ma rządzić w Warszawie

Manfred Weber zaatakował m.in. PiS na forum Parlamentu Europejskiego. Lider Europejskiej Partii Ludowej jasno określił z kim zamierza walczyć w Polsce. Zastrzegł też, że EPL wie jak walczyć "ze skrajną prawicą" i nikt nie ma prawa jej pouczać".  

Oszust udawał głos sekretarza stanu USA. Kontaktował się z szefami MSZ innych państw Wiadomości
Oszust udawał głos sekretarza stanu USA. Kontaktował się z szefami MSZ innych państw

Ktoś podszywał się pod sekretarza stanu USA Marka Rubio, i zmieniając głos oraz styl pisania przy użyciu sztucznej inteligencji, kontaktował się z wysokiej rangi urzędnikami, w tym co najmniej trzema ministrami spraw zagranicznych - podał we wtorek dziennik „Washington Post”.

Polska 2050 ostro reaguje na odejście Bodnar: Dostała jasny sygnał z ostatniej chwili
Polska 2050 ostro reaguje na odejście Bodnar: "Dostała jasny sygnał"

Polska 2050 ostro zareagowała na odejście poseł Izabeli Bodnar. "Izabela dostała jasny sygnał: wyczyszczenie wątpliwości wokół jej rodzinnej działalności biznesowej albo koniec kariery w Polsce 2050. Wybrała koniec kariery" – czytamy w oświadczeniu partii.

REKLAMA

[Tylko u nas] Co z tą inflacją? Najbardziej drożeją warzywa i owoce 

– Rada Polityki Pieniężnej 11 września oceniła, że inflacja – po przejściowym wzroście w I kw. 2020 r. – w drugim kwartale będzie spadać. Przewidujemy według modelu, Że w pierwszym kwartale 2020 r. inflacja wzrośnie do 3,5 proc., a w drugim będzie wynosić 2,8 proc. – zapowiedział prezes Glapiński. To znaczy, że na razie ceny na polskim rynku do końca I kwartału 2020 r. będą wzrastać – w najnowszym numerze „Tygodnika Solidarność” informuje nasza publicystka gospodarcza Teresa Wójcik. 
 [Tylko u nas] Co z tą inflacją? Najbardziej drożeją warzywa i owoce 
/ pixabay.com/ geralt
Coraz więcej kosztuje dieta wegetariańska, nie zdrożały chyba tylko algi, choć amatorzy schabowego też muszą się wykosztować. Jednak obecny wzrost cen żywności nie jest skutkiem nierównowagi – nadmiaru pieniędzy na rynku i braku towarów. Dlatego Rada Polityki Pieniężnej (RPP) m.in. ocenia, że postanowiony wzrost płacy minimalnej nie wpłynie na pogłębienie inflacji. Prezes NBP Adam Glapiński zapewnia, że ten wpływ będzie minimalny, wyniesie jedynie 0,1 proc. Z punktu widzenia inflacji to właściwie jest marginalne wydarzenie – powiedział. Perspektywy krajowej koniunktury pozostają korzystne, a dynamika PKB utrzyma się w najbliższych latach na relatywnie wysokim poziomie. Pełną wiedzę o inflacji, czyli doroczny raport o ruchu cen RPP, ma przedstawić w listopadzie z analizą przyczyn, zakresu i skutków.

Coraz droższa jest głównie żywność

Bez raportu praktycznie wiemy jednak sporo o inflacji, zwłaszcza że szybciej ubywa pieniędzy na naszych kontach i w portfelach. 
Najbardziej wzrosły ceny artykułów spożywczych. Wystarczy spojrzeć w sklepach na mięso i wędliny – obfitość towaru jest uderzająca, ale ceny porażają. Schab rok do roku zdrożał prawie o 50 proc. Większość szynek znacznie przekracza cenę 30 złotych, pojawiają się nowe gatunki kosztujące znacznie powyżej 40 złotych. Najbardziej zdrożała wieprzowina, a za nią inne gatunki mięsa i to jest jeden z faktów, który łączy nasze krajowe ceny z sytuacją za granicą. Ponieważ wieprzowina znacznie zdrożała w wielu innych krajach, w tym – co najważniejsze – w Chinach. 

Decydują ceny wieprzowiny w Chinach

To kwestia istotna dla mieszkańców kraju za Wielkim Murem, ale także dla konsumentów w innych krajach świata. Państwo Środka  bowiem jest największym producentem, konsumentem i importerem mięsa na świecie, przez co ma ogromny wpływ na ceny globalne, a także na ceny w poszczególnych krajach. W czerwcu wieprzowina podrożała w Polsce średnio o 10,6 proc. (rok do roku – wynika z danych GUS). Nic dziwnego, że w Polsce  za świnie w skupie rolnicy dostają teraz o 23 proc. więcej niż rok wcześniej.
W Chinach ceny wieprzowiny, ulubionego mięsa Chińczyków, wzrosły dwukrotnie więcej, bo o 27 proc. Znacznie drożeją też pozostałe rodzaje mięsa. Drobiu – o 7,6 proc., wołowiny – o 8 proc., a baraniny – o 10,9 proc. Przy okazji trzeba przypomnieć, że w Chinach świeże owoce kosztowały w sierpniu o 39,1 proc. więcej niż przed rokiem, a warzywa – o 5,2 proc.

(…)

W Chinach przyczyną bezpośrednią wzrostu cen mięsa jest szalejący afrykański pomór świń. Z powodu tej choroby w tym roku mają zostać wybite nawet 130 miliony tych zwierząt. Malejącej podaży nie jest w stanie zrekompensować dynamicznie rosnący import; w pierwszym półroczu do Państwa Środka sprowadzono ponad 800 tys. ton wieprzowiny, a w samym czerwcu – o 62,8 proc. więcej niż w czerwcu roku ubiegłego. Przy tak gwałtownym spadku podaży krajowej wieprzowiny sprzedaż do Chin jest coraz bardziej opłacalna, musi więc następować równie ostry wzrost cen i to właściwie na całym świecie.  
(…)

W Polsce najbardziej tracą weganie

W Polsce po latach stabilnych, a nawet spadających cen żywności mamy czas podwyżek. Najbardziej drożeją warzywa i owoce zarówno te z importu, jak i krajowe. Najwięcej wzrosły ceny kapusty i pietruszki. Ziemniaki są 3-, 4-krotnie droższe. Susza, upały i gwałtowne deszcze dotykają całej Unii, wszędzie więc najbardziej drożeją produkty rolnicze. Dlatego raczej nie ma co liczyć na obniżki.

GUS podaje, że ceny żywności w lipcu tego roku były o 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. To dwa razy większy wzrost niż w całym ubiegłym roku – w 2018 w stosunku do 2017 żywość zdrożała o 3,6 proc. Jeszcze w czerwcu żywność zdrożała rok do roku o 5 proc. To oznacza, że tempo wzrostu cen rośnie, choć mamy środek sezonu warzywno-owocowego i zwykle o tej porze ceny żywności spadały właśnie z powodu tańszych warzyw i owoców. Jednak w tym roku to, co w sezonie letnim obniża ceny żywności, ciągnie je w górę. Dla polskich konsumentów obecna drożyzna to dodatkowy szok, bo przywykliśmy w ostatnich latach do cen stabilnych, a nawet deflacji.

(…) 

Jak tegoroczny wzrost cen wpłynie na dochody rolników i czy te dochody będą realnie większe, dowiemy się z danych GUS dopiero we wrześniu 2020 roku.

Trudno też przewidzieć, co w najbliższym czasie stanie się z cenami paliw. Rolnictwo jest jedną z najbardziej energochłonnych gałęzi gospodarki, więc ceny paliw i energii mają ogromny wpływ na ceny żywności. Trudno przewidzieć, co się stanie z polskim eksportem żywności po brexicie  do Wielkiej Brytanii, która jest jednym z najważniejszych odbiorców naszych produktów rolnych. Jeśli eksport do Wielkiej Brytanii się załamie, a Chiny będą musiały ograniczyć import, to ceny żywności w naszym kraju spadną, bo wzrośnie w kraju podaż.

Nie wiadomo jeszcze, co będzie z cenami zbóż. Te ceny – zarówno zbóż konsumpcyjnych, jak i paszowych – ostatecznie mają największy wpływ na wzrost cen żywności. Na razie w rozpoczynającym się skupie ceny pszenicy krążą wokół 700 zł za tonę (rok temu 650 zł). Trudno przewidzieć, czy zwycięży trend wzrostowy, czy malejący. Wiadomo jedynie, że generalnie zbiory będą lepsze, niż zanosiło się jeszcze parę tygodni temu. Jednak także tu będzie mieć decydujące znaczenie sytuacja na globalnym rynku zboża. Dramatycznie słabe są zbiory w Australii, niezbyt dobre mają być tegoroczne plony w Stanach Zjednoczonych. Za to w Rosji drugi rok z rzędu będzie spora nadwyżka nad popytem krajowym, więc eksport rosyjski może wzrosnąć i łatać światowe niedobory.

 – Pełne dane o globalnym rynku zbożowym pojawią się dopiero wiosną i dopiero wtedy może dojść do większego spadku cen żywności na świecie

– przewiduje prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


 


 

Polecane
Emerytury
Stażowe