Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.
 Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?
/ pixabay.com

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.

Zmniejszenie zagęszczenia osób w zakładzie pracy:

• skierowanie części osób do pracy zdalnej w domu
• skierowanie osób po 60-tym roku życia na pełnopłatne wolne
• skierowanie kobiet w ciąży na pełnopłatne wolne
• skierowanie osób u których występują choroby współtowarzyszące na pełnopłatne wolne
• zmiana godzin rozpoczęcia pracy przez jedną zmianę. Przykład: jedna grupa zaczyna pracę o 6.00, druga o 6.30, trzecia o 7.00.
• skrócenie godzin pracy do 7,5h tak aby zmiany nie spotykały się ze sobą
• zmiana godzin i zwiększenie ilości przerw, w tym na posiłek regeneracyjny, tak aby mniejsze grupy przebywały razem.
• przystosowanie dodatkowych pomieszczeń na szatnie
• zmiana ustawienia maszyn tak aby pracownicy mogli zachować od siebie przepisową odległość

Badanie zdrowia pracowników:

• mierzenie temperatury ciała osób wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych
• zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników wchodzących na teren zakładu połączonych z możliwością blokady drzwi wejściowych jeśli pomiar wykazał podwyższoną temperaturę ciała
•zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników podczas pracy

Higiena na terenie zakładu:

• pracodawca odsyła do lekarza pracowników z podwyższoną temperaturą
• zakaz pracy osób, które w ostatnim miesiącu przebywały w krajach gdzie stwierdzono ogniska koronawirusa, korzystały z lotnisk lub mają świadomość że miały kontakt z takimi osobami
• praca w rękawiczkach i maskach ochronnych • instalacja dodatkowych dozowników z płynami do dezynfekcji
• dodatkowe odkażanie przestrzeni wspólnych w zakładach: szatni, stołówek itd.
• wzrost świadomości i odpowiedzialności pracowników za funkcjonowanie zakładu, co przejawia się w unikaniu niepotrzebnego narażania innych, przestrzegania przepisów itd.

Organizacja pracy zaopatrzenia i firm zewnętrznych:

• zmiana punktów składowania dostaw przez firmy dowożące zaopatrzenie. 
Przykład: przygotowanie tymczasowych wiat gdzie towar jest składowany, a następnie dostarczany na teren zakładu przez pracowników • ograniczenie lub rygorystyczne przestrzeganie dotychczasowych przepisów regulujących możliwość przemieszczania się po zakładzie osób z zaopatrzenia i firm
   zewnętrznych
• rezygnacja lub ograniczenie ilości pracowników firm zewnętrznych
• mierzenie temperatury ciała pracowników  firm zewnętrznych i zaopatrzenia wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych

Oczywiście, choćby ze względów technicznych, nie jest tak że wszystkie regulacje są stosowane we wszystkich zakładach. Są stosowane tam gdzie jest to możliwe. Natomiast mamy nadzieję, że będą inspiracją dla Was i podsuną pomysły co jeszcze można ulepszyć, aby chronić pracowników.
Pamiętajmy , że zdrowie i życie naszych pracowników w obecnej sytuacji jest najważniejsze.

Ze związkowym pozdrowieniem

Zbigniew Sikorski
przewodniczący Rady Sekretariatu
Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność"


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Trwają poszukiwania defektoskopu. Wyznaczono nagrodę z ostatniej chwili
Trwają poszukiwania defektoskopu. Wyznaczono nagrodę

Niedawno media obiegła informacja o zaginięciu defektoskopu. Urządzenie to może stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia. Wyznaczono nagrodę za jego znalezienie. 

3 lata więzienia za nawoływanie do nienawiści ze względu na orientację. Szykują się zmiany w kodeksie karnym z ostatniej chwili
3 lata więzienia za "nawoływanie do nienawiści ze względu na orientację". Szykują się zmiany w kodeksie karnym

Rządowe Centrum Legislacji opublikowało projekt dot. zmian w kodeksie karnym, zaproponowany przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Resort próbuje przeforsować zaostrzenie przepisów ws. tzw. "mowy nienawiści".

Wpadka Igi Świątek przed kamerą. Sieć obiegło nagranie z ostatniej chwili
Wpadka Igi Świątek przed kamerą. Sieć obiegło nagranie

Iga Świątek ukończyła zmagania w turnieju WTA w Miami. Przegrała wówczas w meczu z Rosjanką Jekateriną Aleksandrową 4:6, 2:6. Przez dłuższy czas utrzymywała się jednak na prowadzeniu i zachwycała publiczność. Tenisistka w czasie pracy nad materiałem do oficjalnego kanału WTA zaliczyła zabawną wpadkę. Została ona uwieczniona na krótkim nagraniu.

Odwołanie gen. Gromadzińskiego. Szef MON zabiera głos z ostatniej chwili
Odwołanie gen. Gromadzińskiego. Szef MON zabiera głos

Nasi sojusznicy zostali poinformowani o odwołaniu gen. Jarosława Gromadzińskiego ze stanowiska dowódcy Eurokorpusu z odpowiednim wyprzedzeniem - powiedział w czwartek szef MON Władysław Kosiniak Kamysz. Zapewnił, że "nie ma żadnego zaniepokojenia między nami a sojusznikami".

Neoprokuratura usiłuje zastraszyć adwokata Fundacji Profeto? z ostatniej chwili
Neoprokuratura usiłuje zastraszyć adwokata Fundacji Profeto?

Mec. Krzysztof Wąsowski, adwokat Fundacji Profeto, opisuje w mediach społecznościowych szokujące zachowanie prokuratorów po zatrzymaniu ks. Michała O., którzy mieli namawiać go, aby… zrezygnował z obrony duchownego. 

Szef KPRM: Nie należy się spodziewać, że konsultacje z Ukrainą przyniosą jakiś przełom z ostatniej chwili
Szef KPRM: Nie należy się spodziewać, że konsultacje z Ukrainą przyniosą jakiś przełom

– Nie należy się spodziewać, że czwartkowe polsko-ukraińskie konsultacje międzyrządowe przyniosą jakiś przełom; w sprawie rolnictwa stanowiska są rozbieżne. Ważne, że prowadzimy dialog, ale stan rozmów nie jest jeszcze zadowalający – powiedział PAP szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Jan Grabiec.

Rafał Trzaskowski zapowiedział zwolnienie brata „Pablo Moralesa” z ostatniej chwili
Rafał Trzaskowski zapowiedział zwolnienie brata „Pablo Moralesa”

Na antenie TVP Info trwa debata wyborcza kandydatów na prezydenta stolicy. Rafał Trzaskowski zapowiedział zwolnienie brata bliźniaka „Pablo Moralesa”. Przypomnijmy, że znany dziennikarz śledczy Marcin Dobski na łamach Salonu24 poinformował, że brat „Pablo Moralesa” jest prezesem podlegającej Rafałowi Trzaskowskiemu spółki i hejtuje w sieci.

Sensacyjne dane: Polska najważniejszym partnerem handlowym Niemiec z ostatniej chwili
Sensacyjne dane: Polska najważniejszym partnerem handlowym Niemiec

„Chiny zepchnięte z pierwszego miejsca: Polska po raz pierwszy najważniejszym partnerem handlowym Berlina” – pisze tagesspiegel.de.

Prof. Zbigniew Krysiak: Europejskie superpaństwo doprowadzi do wywłaszczenia obywateli Wiadomości
Prof. Zbigniew Krysiak: Europejskie superpaństwo doprowadzi do wywłaszczenia obywateli

Instytut Myśli Schumana zainicjował Solidarny Ruch Oporu przeciwko superpaństwu w Europie. O tym i o skutkach zbudowania europejskiego superpaństwa mówił na kanale Optyka Schumana prof. Zbigniew Krysiak, założyciel i przewodniczący Rady Programowej Instytutu.

Morawiecki: Akcją służb rząd chce przykryć swoją ogromną nieudolność z ostatniej chwili
Morawiecki: Akcją służb rząd chce przykryć swoją ogromną nieudolność

– Dlaczego akurat teraz, przed świętami, obecny rząd przedsięwziął taką akcję? Odpowiedź jest oczywista. Rząd chce przykryć swoją ogromną nieudolność w realizacji obietnic wyborczych – powiedział były premier Mateusz Morawiecki na antenie telewizji wPolsce.

REKLAMA

Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.
 Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?
/ pixabay.com

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.

Zmniejszenie zagęszczenia osób w zakładzie pracy:

• skierowanie części osób do pracy zdalnej w domu
• skierowanie osób po 60-tym roku życia na pełnopłatne wolne
• skierowanie kobiet w ciąży na pełnopłatne wolne
• skierowanie osób u których występują choroby współtowarzyszące na pełnopłatne wolne
• zmiana godzin rozpoczęcia pracy przez jedną zmianę. Przykład: jedna grupa zaczyna pracę o 6.00, druga o 6.30, trzecia o 7.00.
• skrócenie godzin pracy do 7,5h tak aby zmiany nie spotykały się ze sobą
• zmiana godzin i zwiększenie ilości przerw, w tym na posiłek regeneracyjny, tak aby mniejsze grupy przebywały razem.
• przystosowanie dodatkowych pomieszczeń na szatnie
• zmiana ustawienia maszyn tak aby pracownicy mogli zachować od siebie przepisową odległość

Badanie zdrowia pracowników:

• mierzenie temperatury ciała osób wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych
• zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników wchodzących na teren zakładu połączonych z możliwością blokady drzwi wejściowych jeśli pomiar wykazał podwyższoną temperaturę ciała
•zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników podczas pracy

Higiena na terenie zakładu:

• pracodawca odsyła do lekarza pracowników z podwyższoną temperaturą
• zakaz pracy osób, które w ostatnim miesiącu przebywały w krajach gdzie stwierdzono ogniska koronawirusa, korzystały z lotnisk lub mają świadomość że miały kontakt z takimi osobami
• praca w rękawiczkach i maskach ochronnych • instalacja dodatkowych dozowników z płynami do dezynfekcji
• dodatkowe odkażanie przestrzeni wspólnych w zakładach: szatni, stołówek itd.
• wzrost świadomości i odpowiedzialności pracowników za funkcjonowanie zakładu, co przejawia się w unikaniu niepotrzebnego narażania innych, przestrzegania przepisów itd.

Organizacja pracy zaopatrzenia i firm zewnętrznych:

• zmiana punktów składowania dostaw przez firmy dowożące zaopatrzenie. 
Przykład: przygotowanie tymczasowych wiat gdzie towar jest składowany, a następnie dostarczany na teren zakładu przez pracowników • ograniczenie lub rygorystyczne przestrzeganie dotychczasowych przepisów regulujących możliwość przemieszczania się po zakładzie osób z zaopatrzenia i firm
   zewnętrznych
• rezygnacja lub ograniczenie ilości pracowników firm zewnętrznych
• mierzenie temperatury ciała pracowników  firm zewnętrznych i zaopatrzenia wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych

Oczywiście, choćby ze względów technicznych, nie jest tak że wszystkie regulacje są stosowane we wszystkich zakładach. Są stosowane tam gdzie jest to możliwe. Natomiast mamy nadzieję, że będą inspiracją dla Was i podsuną pomysły co jeszcze można ulepszyć, aby chronić pracowników.
Pamiętajmy , że zdrowie i życie naszych pracowników w obecnej sytuacji jest najważniejsze.

Ze związkowym pozdrowieniem

Zbigniew Sikorski
przewodniczący Rady Sekretariatu
Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność"



Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe