Premier Nowej Zelandii rezygnuje ze stanowiska. Podała powód

Premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern ogłosiła w czwartek swoją dymisję, twierdząc, że „nie ma już dość energii”, by dalej rządzić. Ardern jest szefową rządu od 5,5 roku, a do wyborów parlamentarnych zostało dziewięć miesięcy.
Jacinda Ardern Premier Nowej Zelandii rezygnuje ze stanowiska. Podała powód
Jacinda Ardern / PAP/EPA/JUSTIN LANE

"Jestem człowiekiem. Dajemy z siebie tyle, ile możemy i tak długo, jak możemy, a potem nadchodzi na nas czas. I dla mnie ten czas nadszedł" – powiedziała Ardern na posiedzeniu swojego ugrupowania Partia Pracy.

"Po prostu nie mam dość energii na kolejne cztery lata" – dodała.

42-letnia Jacinda Ardern została premierem w koalicyjnym rządzie w 2017 roku. Następnie poprowadziła centrolewicową Partię Pracy do miażdżącego zwycięstwa w następnych wyborach trzy lata później.

Spadek notowań szefowej rządu

Po długim okresie rekordowego poparcia społecznego jej rządów w Nowej Zelandii, czasami nazywanymi tam nawet "Jacindamanią", od pewnego czasu musi mierzyć się ze spadkiem notowań swoich i jej partii. Pozycja Ardern w sondażach spada proporcjonalnie do pogarszającej się sytuacji gospodarczej w kraju.

Ostatnie badania opinii społecznej dają przewagę w zaplanowanych na 14 października wyborach parlamentarnych centroprawicowej koalicji. Ardern zapewnia jednak, że nie jest to powód jej odejścia.

"Nie uważam, że nie możemy wygrać następnych wyborów, wierzę, że możemy i wygramy” – powiedziała.

Sprecyzowała, że jej rezygnacja wejdzie w życie nie później niż 7 lutego, a Partia Pracy zagłosuje za powołaniem nowego lidera za trzy dni.

Jest postępowanie KRRiTV. TOK FM ma kłopoty Wiadomości
Jest postępowanie KRRiTV. TOK FM ma kłopoty

Przewodniczący KRRiT Maciej Świrski wszczął postępowanie z urzędu o ukaranie nadawcy programu TOK FM – Pierwsze Radio Informacyjne, w związku z naruszeniem art. 18 ust.1 ustawy o radiofonii i telewizji - przekazała w piątek na swojej stronie internetowej Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji.

Zełenski: Dziękuję Polsce Wiadomości
Zełenski: Dziękuję Polsce

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski podziękował Polsce za wsparcie w walce z rosyjską agresją i podkreślił jej ważną rolę jako inicjatora tzw. koalicji czołgowej. Szef państwa spotkał się w piątek w Kijowie z wicepremierem, szefem MON Mariuszem Błaszczakiem, któremu wręczył Order Za Zasługi I Klasy.

USA. Minister Przydacz: Prezydent Biden przyjedzie do Polski, ustalamy szczegóły wizyty Wiadomości

Sekretarz Stanu Kancelarii Prezydenta RP Marcina Przydacz poinformował, że prezydent Joe Biden w najbliższym czasie przybędzie do Polski.

Skandal w Niemczech. Poseł Bundestagu wystąpił w programie Sołowiowa Wiadomości
Skandal w Niemczech. Poseł Bundestagu wystąpił w programie Sołowiowa

Poseł AfD do Bundestagu Steffen Kotré wystapił w talk-show naczelnego propagandysty Kremla Władimira Sołowjowa. Po rozmowie w całych Niemczech wylała się na niego fala krytyki, a decyzja o występie nie spodobała nawet w jego partii. – Mimo wojny trzeba ze sobą rozmawiać i korzystać ze wszystkich kanałów – odpiera krytykę polityk.

Youtube usunął kanał Mediów Narodowych Wiadomości
Youtube usunął kanał Mediów Narodowych

Po kilku latach wytężonej pracy i codziennych wywiadach ze znakomitymi gośćmi kanał Mediów Narodowych na platformie Youtube został usunięty – informuje w piątek wieczorem redakcja Mediów Narodowych.

Z. Kuźmiuk: Prof. Belka krytykuje opozycję. Recesji nie będzie, a opozycja niezorganizowana i słaba intelektualnie Wiadomości
Z. Kuźmiuk: Prof. Belka krytykuje opozycję. "Recesji nie będzie, a opozycja niezorganizowana i słaba intelektualnie"

Opozycja w tym w szczególności Platforma, przez całą jesień i pierwsze miesiące zimy, budowała narrację o braku węgla i innych surowców energetycznych, a w konsekwencji problemów z ogrzewaniem i brakami prądu, które miały nie tylko sparaliżować polską gospodarkę ale także znacząco utrudnić normalne życie, większości ludzi w naszym kraju.

Depardieu prosi Francję o status uchodźcy. „Wstydzę się, że jestem Rosjaninem” Wiadomości
Depardieu prosi Francję o status uchodźcy. „Wstydzę się, że jestem Rosjaninem”

74-letni znany aktor Gerard Depardieu skrytykował wojnę z Ukrainą i zaapelował do władz francuskich o udzielenie statusu uchodźcy.

USA: Administracja Bidena ogłosiła nowy pakiet uzbrojenia dla Ukrainy. Jest „game changer” Wiadomości

Administracja prezydenta USA Joe Bidena ogłosiła w piątek nowy pakiet pomocy wojskowej dla Ukrainy wart łącznie ponad 2,1 mld dolarów. Po raz pierwszy znajdą się w nim „precyzyjne kierowane rakiety”. Według wcześniejszych doniesień mediów, chodzi o pociski GLSDB, mające zasięg 150 km, które pozwolą dwukrotnie zwiększyć zasięg rażenia ukraińskiej armii.

„Zostałem postrzelony w skroń z czterech metrów”. Górnicy ostro odpowiadają Tuskowi. Będzie pozew [WIDEO] Wiadomości

– To słynne kłamstwo o tym, że rząd Ewy Kopacz strzelał do górników. Jakoś ja nie zauważyłem żadnego rannego górnika – mówił Donald Tusk na spotkaniu z mieszkańcami w Płocku w listopadzie. Przewodniczącemu PO ostro odpowiedzieli dzisiaj poszkodowani na skutek użycia przez policję broni gładkolufowej górnicy, a poseł PiS Grzegorz Matusiak zapowiedział pozew przeciwko liderowi PO.

Boję się utraty pracy. Rodowicz skarży się po wypowiedzi nt. PiS Wiadomości
"Boję się utraty pracy". Rodowicz skarży się po wypowiedzi nt. PiS

Maryla Rodowicz w jednym z ostatnich wywiadów w bardzo krytyczny sposób odniosła się do Telewizji Polskiej. Teraz piosenkarka zmienia swoje zdanie?

Marsz
Godności