Posiedzenie Komisji Krajowej. Solidarność przyjęła stanowisko w obronie pracowników PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" będzie obradować w Gdańsku przez dwa dni, 11 i 12 czerwca.
/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Zakończenie obrad 11 czerwca planowane jest na godzinę 18:30. Później, o godzinie 19, związkowcy przeniosą się do historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej, gdzie odbędzie się koncert poświęcony pamięci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ "S".

W posiedzeniu Komisji Krajowej bierze udział m.in. przewodniczący NSZZ "S" Piotr Duda i jego zastępcy: Bartłomiej Mickiewicz, Grzegorz Adamowicz, Jerzy Jaworski oraz Maciej Kłosiński.

Posiedzenie rozpoczęło się od modlitwy za przyczyną bł. ks. Jerzego. W programie posiedzenia są tematy dotyczące polityki klimatycznej UE, sytuacji w PKP Cargo i referendum w sprawie Zielonego Ładu.

Stanowisko ws. PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" przyjęła stanowisko sprzeciwiające się decyzji nowego Zarządu PKP Cargo, który postanowił skierować do 30 procent załogi na przymusowe wolne. Nieświadczenie pracy może potrwać nawet do 1 roku.

Oficjalnym powodem są kłopoty finansowe państwowego przewoźnika, ale szef kolejarskiej Solidarności Henryk Grymel przekonywał, że "sytuacja nie jest tak tragiczna jak się ją przedstawia". PKP Cargo jest największym operatorem kolejowych przewozów towarowych w Polsce zatrudniającym około 20 tysięcy pracowników.

– Kierowanie pracowników na 12-miesięczne nieświadczenie pracy doprowadzi do wykluczenia zawodowego, społecznego oraz ubóstwa tysięcy rodzin kolejarskich. Działania podejmowane przez zarząd dotkną około 5000 pracowników PKP Cargo, a w spółce PKP CargoTabor, której nie dotyczą zapisy o nieświadczeniu pracy zawarte w ustawie z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji i restrukturyzacji przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Koleje Państwowe", doprowadzą do natychmiastowego zwolnienia ponad 2 tysięcy pracowników – napisano w stanowisku KK.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zażądała "zaprzestania kierowania pracowników na 12 miesięczne nieświadczenie pracy" i przestrzegła przed możliwymi "niekontrolowanymi niepokojami społecznymi".

Związkowcy wezwali też Ministra Infrastruktury do "skutecznej interwencji, która może doprowadzić do rozwiązania trudnych problemów dotyczących spółki PKP Cargo, spółek zależnych i zatrudnionych w nich pracowników".

ZOBACZ TAKŻE: Będzie pikieta "S" pod siedzibą PKP Cargo. "Razem wyraźmy swój sprzeciw"

Precz z Zielonym Ładem

Jednym z głównych tematów obrad Komisji Krajowej była unijna polityka klimatyczna. Związkowcy podsumowali ostatnie działania, jakie podjął związek zawodowy "Solidarność", by nagłośnić negatywne skutki Europejskiego Zielonego Ładu.

Najważniejsza w tym kontekście była demonstracja “Precz z Zielonym Ładem”, którą zorganizował związek zawodowy Solidarność wraz z NSZZ RI “S”. Protest, który miał miejsce 10 maja w stolicy zgromadził tysiące ludzi i odbił się głośnym echem w krajowych mediach, za co dziękował wszystkim przewodniczący Piotr Duda.

– Z całego serca bardzo Wam dziękuję. Dziękuję wszystkim, którzy wnieśli duży wkład w to, aby przygotować demonstracje 10 maja w sposób merytoryczny i profesjonalny. Wszyscy dojechaliśmy i wróciliśmy zdrowi do naszych domów. To było pokazanie profesjonalizmu naszego Związku, z reszta nie po raz pierwszy – mówił szef Związku.

Szczególne podziękowania Piotr Duda złożył na ręce swojego zastępcy i przewodniczącego zgromadzenia Bartłomieja Mickiewicza, który pomimo utrudnień ze strony władz miasta zdał egzamin. – Bartek przeszedł chrzest bojowy i przekonał się, że czasem nie można ustępować i pewne sprawy trzeba stawiać na ostrzu noża – powiedział.

Nie zabrakło też podziękowań dla służb porządkowych i medycznych, a także wszystkich członków Komisji Krajowej, którzy jednogłośnie przyjęli uchwałę w sprawie organizacji demonstracji “Precz z Zielonym Ładem”.

– Już dawno nie było tak ważnego postulatu, który obejmowałby i decydował o przyszłości wielu branż i każdego z nas. Dlatego też nikt z nas nie wstrzymał się podczas głosowania i nie musieliśmy się długo przekonywać – podkreślił Piotr Duda.

Płaca minimalna 2025. Propozycja "S"

Już za pół roku zmieni się kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę. Reprezentujące pracowników w Radzie Dialogu Społecznego związki zawodowe, w tym NSZZ "Solidarność", zaproponowali rządowi, aby w przyszłym roku minimalne wynagrodzenie wzrosło o 350 złotych, a więc o 7 procent do 4650 złotych brutto. Natomiast w państwowej sferze budżetowej, związkowcy chcą by pensje wzrosły o co najmniej 15 procent.

Zerwane dachy, powalone drzewa. Śląsk zmaga się ze skutkami nawałnicy z ostatniej chwili
Zerwane dachy, powalone drzewa. Śląsk zmaga się ze skutkami nawałnicy

Kilkadziesiąt zerwanych lub uszkodzonych dachów, zalane posesje oraz zablokowane przez wiatrołomy drogi – to skutki silnego wiatru i gwałtownych opadów, które przeszły w środę nad woj. śląskim. Tylko w dwóch powiatach – rybnickim i raciborskim – strażacy odebrali kilkaset zgłoszeń.

Będzie niebezpiecznie. IMGW ostrzega z ostatniej chwili
Będzie niebezpiecznie. IMGW ostrzega

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia drugiego oraz trzeciego - najwyższego stopnia przed burzami w części kraju. Alert dla 11 województw wydało też wcześniej RCB.

Zamrożono projekt koreańskiej elektrowni atomowej w Polsce pilne
Zamrożono projekt "koreańskiej" elektrowni atomowej w Polsce

Nieoficjalne informacje Polityki Insight wskazują, że rząd zablokował inwestycję budowy elektrowni atomowej w Pątnowie, realizowaną przez ZE PAK, PGE i koreańskie KHNP.

Szrot: Wojewodowie już sprawdzają i szukają miejsc, w których można umieścić migrantów z ostatniej chwili

– Z tego, co wiemy, wojewodowie rządu Donalda Tuska już sprawdzają i szukają miejsc, w których można będzie umieścić migrantów – twierdzi poseł Prawa i Sprawiedliwości Paweł Szrot.

„Meloni wysadziła w powietrze wstępnie ustalony podział stanowisk w UE” z ostatniej chwili
„Meloni wysadziła w powietrze wstępnie ustalony podział stanowisk w UE”

Premier Włoch Giorgia Meloni, liderka partii Bracia Włosi, odrzuciła wniosek Fideszu o przystąpienie do frakcji Europejskich Konserwatystów i Reformatorów. Zdaniem Jacka Saryusza-Wolskiego premier Włoch „wysadziła w powietrze wstępny plan podziału stanowisk UE”.

Samuel Pereira: To jest prawdziwy rasizm, Panie Tusk Wiadomości
Samuel Pereira: To jest prawdziwy rasizm, Panie Tusk

Kiedyś UEFA na stadionach i w spotach ustami piłkarzy wzywała do „say NO to racism”, czyli powiedzenia NIE rasizmowi. Polska, kibicowska wersja sloganu, czyli „no to rasizm” była formą szydery z obsesji organizacji piłkarskiej na punkcie walki z rasizmem. Do jej najbardziej żenujących form doszło, gdy biali piłkarze musieli klękać przed czarnoskórymi albo gdy niemiecka reprezentacja przed meczem z Japonią na mistrzostwach świata w Katarze w 2022 roku zasłaniała sobie usta, w formie protestu przeciwko temu, że kapitan nie mógł założyć tęczowej opaski na ramię.

Sprawa ks. Michała Olszewskiego. Obrońca duchownego: Jutro sąd będzie badał, czy jest terrorystą z ostatniej chwili
Sprawa ks. Michała Olszewskiego. Obrońca duchownego: "Jutro sąd będzie badał, czy jest terrorystą"

Jutro odbędzie się posiedzenie Sądu Okręgowego w Warszawie w sprawie o przedłużenie aresztu księdzu Olszewskiemu. To prokuratura wystąpiła o kolejne trzy miesiące aresztu dla księdza.

Kowalski odchodzi z Suwerennej Polski. Znamienne słowa Wosia z ostatniej chwili
Kowalski odchodzi z Suwerennej Polski. Znamienne słowa Wosia

Janusz Kowalski odszedł w środę z partii Suwerenna Polska. Co na to jego były partyjny kolega Michał Woś?

Pożar hali w Trzebiechowie. „Były tam mieszkania prawdopodobnie dla obcokrajowców” z ostatniej chwili

W środę 19 czerwca około godziny 16.00 wybuchł pożar w Trzebiechowie pod Zieloną Górą. Na miejscu interweniowało 11 zastępów strażaków.

Nowe wieści z Pałacu Buckingham. Chodzi o Kate Middleton z ostatniej chwili
Nowe wieści z Pałacu Buckingham. Chodzi o Kate Middleton

Książę William spędził emocjonujący dzień na Royal Ascot. Smutne jest jednak to, że nie mógł być na tym prestiżowym wydarzeniu wraz ze swoją żoną Kate, która wciąż wraca do zdrowia po leczeniu nowotworu.

/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Stanowisko ws. PKP Cargo

Precz z Zielonym Ładem