Sąd Najwyższy "podjął decyzję" ws. kredytów frankowych. O stanowisko zostanie zapytany m.in... Rzecznik Praw Dziecka

Izba Cywilna Sądu Najwyższego w pełnym składzie odroczyła we wtorek bez terminu posiedzenie ws. zagadnień prawnych przedstawionych przez I prezes SN Małgorzatę Manowską i dotyczącą spraw odnoszących się do kredytów walutowych - poinformował rzecznik prasowy SN sędzia Aleksander Stępkowski.
Sąd Najwyższy Sąd Najwyższy
Sąd Najwyższy
fot. ekeidar - Wikipedia CC BY-SA 3.0

Jak dodał sędzia Stępkowski, Izba Cywilna podjęła we wtorek postanowienia o zwróceniu się o stanowiska w sprawie przedstawionych zagadnień do: Rzecznika Praw Obywatelskich, Rzecznika Praw Dziecka, prezesa Narodowego Banku Polskiego, Komisji Nadzoru Finansowego i Rzecznika Finansowego.

Oburzenia wobec decyzji sądu nie ukrywają internauci.

Sąd Najwyższy zapyta w sprawie kredytów frankowych Rzecznika Praw Dziecka... To państwo to nawet nie kabaret to nieustanny spontaniczny standup.

Może tylko część z ponad pół miliona frankowiczów czeka na to rozstrzygnięcie, ale odwlekanie orzeczenia pokazuje w całej okazałości, gdzie wymiar sprawiedliwości ma zwykłych obywateli...

Sąd Najwyższy w sprawie frankowej potrzebuje opinii Rzecznika Praw Dziecka, bo kredyty to sprawa całych rodzin. A co z Głównym Urzędem Nadzoru Budowlanego? Przecież fundamentalne znaczenie ma to, jak wybudowano te mieszkania na kredyt

- czytamy w komentarzach na Twitterze.

Posiedzenie całego składu Izby Cywilnej w sprawie rozstrzygnięcia szeregu pytań sformułowanych przez I prezes SN Małgorzatę Manowską i dotyczących spraw o kredyty walutowe rozpoczęło się we wtorek po godz. 13. Wniosek, który I prezes SN Małgorzata Manowska skierowała w końcu stycznia br. do rozstrzygnięcia przez skład całej Izby Cywilnej SN obejmuje sześć pytań dotyczących m.in. kwestii przewalutowania kredytu. Jak przekazywał SN, odpowiedzi na przedstawione pytania powinny w kompleksowy sposób "rozstrzygnąć najpoważniejsze kontrowersje", jakie ujawniły się na tle praktyki orzeczniczej w kwestii kredytów walutowych, w szczególności tzw. kredytów frankowych.

Ankieta
Czy to już koniec Platformy?

Ankieta
Czy to już koniec Platformy?
Tygodnik

Popkultura