Rosja zostanie wykluczona z G20? Jest stanowisko Chin

Podczas szczytu G20 na Bali doszło do spotkania między szefem MSZ Rosji Siergiejem Ławrowem a jego chińskim odpowiednikiem Wangiem Yi. Rosyjskie media twierdzą, że podczas rozmowy Wang Yi zapewnił, że Chiny nie popierają wykluczenia Rosji z grupy G20.
Szef MSZ Chin Wang Yi Rosja zostanie wykluczona z G20? Jest stanowisko Chin
Szef MSZ Chin Wang Yi / PAP/EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Informacja o spotkaniu Siergieja Ławrowa z Wangiem Yi podczas szczytu G20 na Bali została opublikowana na oficjalnym koncie MSZ Rosji na Twitterze.

#Minister spraw zagranicznych Rosji Siergiej #Ławrow i minister spraw zagranicznych #Chiny Wang Yi odbywają spotkanie na marginesie szczytu #G20

– czytamy we wpisie. Nie zdradzono jednak szczegółów dot. tematów rozmowy. O nich poinformowała z kolei rosyjska agencja informacyjna TASS, która twierdzi, że podczas rozmowy Wang Yi zapewnił Siergieja Ławrowa, że Chiny nie popierają wykluczenia Rosji z grupy G20.

Wierzymy, że nikt nie ma prawa odebrać Rosji prawa do udziału w formatach wielostronnych

– miał powiedzieć szef chińskiego MSZ, którego cytuje agencja TASS.

Ławrow: Rosja ma nadzieję, że Chiny będą kontynuować swoje podejście do współpracy

Moskwa z zadowoleniem przyjmuje reelekcję Xi Jinpinga na szefa Komunistycznej Partii Chin i ma nadzieję na kontynuację podejścia chińskiego rządu do współpracy z Moskwą

– powiedział rosyjski minister spraw zagranicznych Siergiej Ławrow, otwierając we wtorek spotkanie ze swoim chińskim odpowiednikiem Wang Yi.

Chciałbym również pogratulować wam osobiście udanego XX Zjazdu Komunistycznej Partii Chin. Wszyscy byliśmy szczęśliwi, gdy dowiedzieliśmy się, że towarzysz Xi Jinping, długoletni przyjaciel narodu rosyjskiego, został jednogłośnie ponownie wybrany na sekretarza generalnego chińskich komunistów. Komitet Centralny Partii potwierdził jego niepodważalny autorytet polityczny i poparcie dla jego polityki

– zauważył Ławrow. Podkreślił, że Moskwa jest przekonana, że ​​odnowienie administracji partyjno-państwowej i zbliżająca się sesja Narodowego Kongresu Ludowego „zapewnią ciągłość działań na drodze wszechstronnego partnerstwa i strategicznej interakcji” między Rosją a Chinami.

Nie ma wątpliwości, że będziemy w stanie wykorzystać nowe możliwości pełniejszego uwolnienia potencjału powiązań dwustronnych

– podsumował rosyjski minister spraw zagranicznych.

Pobito wójta gminy Lidzbark Warmiński. Trafił do szpitala Wiadomości
Pobito wójta gminy Lidzbark Warmiński. Trafił do szpitala

Wójt gminy Lidzbark Warmiński Fabian Andrukajtis został poważnie pobity podczas balu charytatywnego. Mężczyzna trafił do szpitala. Sprawą zajęła się policja.

Nie żyje aktor znany ze Strażnika Teksasu Wiadomości
Nie żyje aktor znany ze "Strażnika Teksasu"

Media obiegła przykra wiadomość. Nie żyje Clarence Gilyard Jr., któremu największą popularność przyniosły role w "Strażniku Teksasu" oraz "Szklanej pułapce". Gwiazdor odszedł w wieku 66 lat.

Na Hawajach wybuchł największy na świecie aktywny wulkan [WIDEO] Wiadomości
Na Hawajach wybuchł największy na świecie aktywny wulkan [WIDEO]

Obudził się największy czynny wulkan świata. Ostatni raz jego aktywność odnotowano w 1983 roku. W niedzielę tuż przed północą z krateru Mauna Loa wydostała się lawa.

Tuleya po przywróceniu go do sędziowania „nadal nie uznaje tej izby za sąd”, ale „w środę stawi się w pracy” Wiadomości

– Z pewnością w środę stawię się w pracy w sądzie; jestem jednak przygotowany na każdy zwrot – powiedział PAP warszawski sędzia Igor Tuleya, komentując orzeczenie nowej Izby Sądu Najwyższego, która przywróciła go do obowiązków sędziowskich. Dodał, że nadal nie uznaje tej izby za sąd.

„To była i jest obsesja Donalda Tuska” Wiadomości
„To była i jest obsesja Donalda Tuska”

– Zmiana strategii walki z PiS-em na bardziej agresywną, w postaci wartościowania moralnego, nie podoba się i osłabia zaufanie do Donalda Tuska. Nie udaje mu się stworzenie bloku opozycyjnego. I nie uda mu się, o czym doskonale wiemy. To była i jest obsesja Donalda Tuska – mówił w Radiu Gdańsk prof. Henryk Domański, socjolog z Polskiej Akademii Nauk.

Tarnów. Wypadek busa przewożącego niepełnosprawne dzieci Wiadomości
Tarnów. Wypadek busa przewożącego niepełnosprawne dzieci

Cztery osoby trafiły do szpitala po wypadku, do którego doszło we wtorek rano na gminnej drodze w Szynwałdzie (pow. tarnowski). Bus wiozący niepełnosprawne dzieci na zajęcia do szkół w Tarnowie wypadł z jezdni i wjechał do przydrożnego rowu – podaje tarnowska policja.

Coraz goręcej na linii Zełenski–Kliczko. Prezydent zarzucił merowi Kijowa fałszowanie raportów Wiadomości

Jak podaje Ośrodek Studiów Wschodnich, prezydent Ukrainy zarzucił merowi Kijowa Witalijowi Kliczce fałszowanie raportów dot. utworzenia tzw. punktów niezłomności.

Sąd Najwyższy podjął decyzję ws. przymusowego doprowadzenia do prokuratury sędziego Igora Tulei Wiadomości

Izba Odpowiedzialności Zawodowej Sądu Najwyższego we wtorek prawomocnie nie zgodziła się na zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie do prokuratury sędziego Igora Tuleyi. SN uchylił też zawieszenie sędziego w obowiązkach i obniżenie jego wynagrodzenia.

Poseł PiS zrzekł się mandatu poselskiego. Podano nazwisko następcy Wiadomości
Poseł PiS zrzekł się mandatu poselskiego. Podano nazwisko następcy

Poseł PiS Jerzy Bielecki złożył mandat. Na ten moment wszystko wskazuje na to, że jego miejsce zajmie radny sejmiku województwa lubelskiego i brat wicepremiera Leszek Kowalczyk.

„Na razie żadne rozmowy techniczne z Niemcami się nie toczą”. Nowe informacje ws. Patriotów Wiadomości

„Propozycja Berlina dotycząca rozmieszczenia w Polsce systemu przeciwrakietowego Patriot jest wciąż aktualna. Międzyrządowych rozmów o szczegółach na razie nie ma” – pisze we wtorek „Dziennik Gazeta Prawna”.

Marsz
Godności