Co naraża Cię bardziej na ryzyko zachorowania na COVID-19? Naukowcy podają jedną z przyczyn
Prof. David Thickett z Uniwersytetu w Birmingham nie ma wątpliwości, iż opisywany przez nich niedobór ma wpływ na zwiększone ryzyko zachorowania i boleśniejsze skutki COVID-19. Na co zwracać uwagę? Z badań Uniwersytetu w Birmingham wynika, iż ważnym czynnikiem w odporności przeciwko pandemii może być poziom Witaminy D w organizmie. Osoby z niedoborem „witaminy słońca” stanowiły większy odsetek tych, którzy mieli dodatni test wyniku na obecność przeciwciał koronawirusa (72 proc.). Osoby bez braków witaminy D stanowiły mniejszą grupą (51 proc.). W badaniu udział wzięły 392 osoby. Ponadto osoby z niedoborem witaminy D częściej zgłaszały objawy bólowe i gorączkę. Do podobnych wniosków doszli także amerykańscy naukowcy Medycznego Uniwersytetu w Chicago.
Niedobór witaminy D upośledza układ odpornościowy, wywołując osłabienie. Oznacza to, że bez względu z jaką chorobą mierzy się ludzkość Witamina D odgrywa pozytywną rolę w polepszeniu naszej odporności.
brus/medanet.pl/nazdrowie.pl
fot. pixabay