Zbigniew Sikorski, Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ "S": Mamy dobrą drużynę i zapał do pracy

– Ważną sprawą dla branży spożywczej, która wymaga dopracowania, jest kwestia ustawy kaucyjnej, której wprowadzenia od 1 stycznia 2025 roku będzie domagał się rząd. Naszym zdaniem oraz w opinii pracodawców z branży spożywczej ta ustawa nie jest przygotowana należycie – mówi Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”, wymieniając wyzwania, które stoją przed Sekretariatem w najbliższych latach, w rozmowie z Barbarą Michałowską.
Zbigniew Sikorski Zbigniew Sikorski, Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ
Zbigniew Sikorski / fot. M. Żegliński

– Sytuacja na rynku przemysłu spożywczego m.in. z powodu wojny na Ukrainie nie jest łatwa. Z jakimi problemami mierzą się Państwo jako Sekretariat Przemysłu Spożywczego obecnie?

– Branża spożywcza zmaga się obecnie między innymi z takimi wyzwaniami, jak: wysokie ceny źródeł żywności, drogie nawozy i rosnące koszty energii. Segment rolno-spożywczy odczuwa też wzrost kosztów transportu oraz produkcji opakowań. Oceniając finanse przedsiębiorstw, trzeba wziąć pod uwagę, że bieżące ich problemy uwidocznią się z pewnym opóźnieniem.
Kolejną ważną sprawą dla branży spożywczej, która wymaga dopracowania, jest kwestia ustawy kaucyjnej, której wprowadzenia od 1 stycznia 2025 roku będzie domagał się rząd. Naszym zdaniem oraz w opinii pracodawców z branży spożywczej ta ustawa nie jest przygotowana należycie. Najlepszym terminem na jej wprowadzenie byłby termin 1 stycznia 2026 roku. Wprowadzenie tej ustawy z dniem 1 stycznia 2025 roku znacznie obciąży funkcjonowanie firm z sektora spożywczego. W najbliższym czasie podejmiemy także działania w tej sprawie.

Kolejną sprawą, którą się obecnie zajmujemy, jest temat zmian w ustawie hazardowej. Udało się nam doprowadzić do konsultacji pomiędzy Ministerstwem Finansów a KZ NSZZ „S” z Casino Poland. Dzięki temu być może uda się wprowadzić zmiany dotyczące przetargów, a tym samym zwiększyć poczucie bezpieczeństwa dotyczące stabilizacji pracy wśród pracowników kasyn.
Następnym tematem, jaki ostatnio wypracowaliśmy, to wspólne stanowisko Solidarności i Pracodawców RP na Prezydium RDS w sprawie szerszego otworzenia się naszego kraju na inwestycje zagraniczne w branży tytoniowej. Piszemy w nim m.in. o tym, że korzystne byłoby przyciągnięcie jak największej liczby inwestycji zaawansowanych technologicznie, wprowadzających najlepsze standardy i rozwiązania na poziomie procesowym i produktowym. Innowacyjne firmy realizujące w Polsce produkcję, a szczególnie badania i projekty rozwojowe, to polska racja stanu. Dobrym przykładem takiego potencjału jest obecność nad Wisłą wszystkich globalnych koncernów tytoniowych w przestrzeni od produkcji po badania.

– Jak widać, wyzwań jest sporo. A jakie są Pana cele dotyczące samego Sekretariatu w nadchodzącej kadencji?

– Najważniejszym wyzwaniem i zadaniem na kadencję 2023–2028 będzie dalszy rozwój Sekretariatu. Chciałbym położyć też nacisk na szkolenia związkowe oraz na rozwój Sekcji Młodych powołanej przy Sekretariacie Spożywców. Chcemy również skupić na się powoływaniu Europejskich Rad Zakładowych w firmach transnarodowych należących do Sekretariatu. I wreszcie rozpocząć negocjacje nad ponadzakładowymi branżowymi układami pracy.

– Kilka tygodni temu udało się Państwu doprowadzić do wykluczenia z IUF rosyjskiego związku zawodowego. Jakie działania na arenie międzynarodowej planujecie podejmować w najbliższym czasie?

– Chcemy oddelegować jak najwięcej naszych młodszych działaczy związkowych, merytorycznie przygotowanych do pracy w strukturach międzynarodowych, do pracy w zespołach problemowych EFFAT (Europejski Związek Branży Spożywczej) i IUF (Światowy Związek Branży Spożywczej i Gałęzi Pokrewnych . Planujemy również większy nacisk na pomoc i wsparcie naszych europejskich i światowych partnerów przy powoływaniu ERZ w zakładach pracy w branży spożywczej w Polsce.

Wyzwań i zadań do realizacji jest dużo, ale mamy bardzo dobrą i ciekawą drużynę, jaką jest nowo wybrana Rada Sekretariatu, wielki zapał do pracy i wiarę, że nasze priorytetowe zadania zrealizujemy w całości.

Tekst pochodzi z 28 (1798) numeru „Tygodnika Solidarność”.


 

POLECANE
Ta komunikacja nie jest zdrowa. Prezydent Nawrocki o relacjach z rządem Wiadomości
"Ta komunikacja nie jest zdrowa". Prezydent Nawrocki o relacjach z rządem

"O dronie nad Belwederem dowiedziałem się z mediów społecznościowych" - powiedział Karol Nawrocki pytany o sposób komunikacji na linii Kancelaria Prezydenta- rząd.

Dlaczego Trump odkłada sankcje na Rosję? tylko u nas
Dlaczego Trump odkłada sankcje na Rosję?

Donald Trump po raz pierwszy – wreszcie - nazwał Rosję agresorem w wojnie przeciwko Ukrainie. Czy to – wreszcie – oznacza zaostrzenie polityki USA wobec Moskwy? Jak wiemy, do słów Trumpa nie ma się co za mocno przywiązywać.

Prohibicja w Warszawie. W koalicji zatrzeszczało gorące
Prohibicja w Warszawie. W koalicji zatrzeszczało

W czwartek obradowały komisje radnych Warszawy, na których odbyło się pierwsze czytanie dwóch projektów uchwał wprowadzających nocną prohibicję w stolicy. Radni zaopiniowali negatywnie oba projekty.

Komunikat dla mieszkańców Gdańska pilne
Komunikat dla mieszkańców Gdańska

W Gdańsku na terenie rafinerii odbędą się ćwiczenia. W związku z tym służby poinformowały, że dojdzie do zakłóceń w ruchu drogowym, a mieszkańców czekają utrudnienia.

Karol Nawrocki dla francuskiego LCI: Mam nadzieję, ze stworzymy konserwatywną Europę gorące
Karol Nawrocki dla francuskiego LCI: Mam nadzieję, ze stworzymy konserwatywną Europę

Trwa wizyta Prezydenta RP we Francji. Prezydent Karol Nawrocki udzielił wywiadu francuskiej telewizji LCI.

Nagła dymisja w MSZ gorące
Nagła dymisja w MSZ

Anna Radwan-Röhrenschef odwołana ze stanowiska wiceszefowej MSZ. W resorcie zajmowała się współpracą z urzędem prezydenta, polityką kulturalną i obszarem Ameryki Południowej

Rząd Tuska kłamał ws. tego co spadło na dom w Wyrykach? Nowy komunikat BBN z ostatniej chwili
Rząd Tuska kłamał ws. tego co spadło na dom w Wyrykach? Nowy komunikat BBN

Prokuratura Okręgowa w Lublinie prowadzi śledztwo w sprawie „niezidentyfikowanego obiektu latającego”, który spadł na dom w Wyrykach na Lubelszczyźnie. Według oficjalnego komunikatu obiekt „nie został na chwilę obecną zidentyfikowany ani jako dron, ani jako jego fragmenty”. Z kolei, jak donosi dziennik „Rzeczpospolita”, powołując się na swoich informatorów, na dom spadła rakieta wystrzelona z polskiego F-16. Jest nowy komunikat BBN

Prezydent Nawrocki: Sprawa reparacji jest otwarta z ostatniej chwili
Prezydent Nawrocki: Sprawa reparacji jest otwarta

Na spotkaniu z mediami podsumowującym wizyty w Niemczech i Francji prezydent Karol Nawrocki zapewnił, że "sprawa reparacji została otwarta".

Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka Wiadomości
Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka

Południowa Europa i jej krańce wschodnie będą pod wpływem wyżów, pozostały obszar kontynentu pozostanie w strefie oddziaływania niżów z układami frontów atmosferycznych. Początkowo pogodę w Polsce kształtować będzie niż.

Prezydent Karol Nawrocki w Paryżu. Rozmowy „w cztery oczy” z prezydentem Francji z ostatniej chwili
Prezydent Karol Nawrocki w Paryżu. Rozmowy „w cztery oczy” z prezydentem Francji

W Paryżu rozpoczęło się spotkanie prezydentów Polski i Francji: Karola Nawrockiego i Emmanuela Macrona. Polski prezydent został uroczyście powitany w Pałacu Elizejskim.

REKLAMA

Zbigniew Sikorski, Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ "S": Mamy dobrą drużynę i zapał do pracy

– Ważną sprawą dla branży spożywczej, która wymaga dopracowania, jest kwestia ustawy kaucyjnej, której wprowadzenia od 1 stycznia 2025 roku będzie domagał się rząd. Naszym zdaniem oraz w opinii pracodawców z branży spożywczej ta ustawa nie jest przygotowana należycie – mówi Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”, wymieniając wyzwania, które stoją przed Sekretariatem w najbliższych latach, w rozmowie z Barbarą Michałowską.
Zbigniew Sikorski Zbigniew Sikorski, Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ
Zbigniew Sikorski / fot. M. Żegliński

– Sytuacja na rynku przemysłu spożywczego m.in. z powodu wojny na Ukrainie nie jest łatwa. Z jakimi problemami mierzą się Państwo jako Sekretariat Przemysłu Spożywczego obecnie?

– Branża spożywcza zmaga się obecnie między innymi z takimi wyzwaniami, jak: wysokie ceny źródeł żywności, drogie nawozy i rosnące koszty energii. Segment rolno-spożywczy odczuwa też wzrost kosztów transportu oraz produkcji opakowań. Oceniając finanse przedsiębiorstw, trzeba wziąć pod uwagę, że bieżące ich problemy uwidocznią się z pewnym opóźnieniem.
Kolejną ważną sprawą dla branży spożywczej, która wymaga dopracowania, jest kwestia ustawy kaucyjnej, której wprowadzenia od 1 stycznia 2025 roku będzie domagał się rząd. Naszym zdaniem oraz w opinii pracodawców z branży spożywczej ta ustawa nie jest przygotowana należycie. Najlepszym terminem na jej wprowadzenie byłby termin 1 stycznia 2026 roku. Wprowadzenie tej ustawy z dniem 1 stycznia 2025 roku znacznie obciąży funkcjonowanie firm z sektora spożywczego. W najbliższym czasie podejmiemy także działania w tej sprawie.

Kolejną sprawą, którą się obecnie zajmujemy, jest temat zmian w ustawie hazardowej. Udało się nam doprowadzić do konsultacji pomiędzy Ministerstwem Finansów a KZ NSZZ „S” z Casino Poland. Dzięki temu być może uda się wprowadzić zmiany dotyczące przetargów, a tym samym zwiększyć poczucie bezpieczeństwa dotyczące stabilizacji pracy wśród pracowników kasyn.
Następnym tematem, jaki ostatnio wypracowaliśmy, to wspólne stanowisko Solidarności i Pracodawców RP na Prezydium RDS w sprawie szerszego otworzenia się naszego kraju na inwestycje zagraniczne w branży tytoniowej. Piszemy w nim m.in. o tym, że korzystne byłoby przyciągnięcie jak największej liczby inwestycji zaawansowanych technologicznie, wprowadzających najlepsze standardy i rozwiązania na poziomie procesowym i produktowym. Innowacyjne firmy realizujące w Polsce produkcję, a szczególnie badania i projekty rozwojowe, to polska racja stanu. Dobrym przykładem takiego potencjału jest obecność nad Wisłą wszystkich globalnych koncernów tytoniowych w przestrzeni od produkcji po badania.

– Jak widać, wyzwań jest sporo. A jakie są Pana cele dotyczące samego Sekretariatu w nadchodzącej kadencji?

– Najważniejszym wyzwaniem i zadaniem na kadencję 2023–2028 będzie dalszy rozwój Sekretariatu. Chciałbym położyć też nacisk na szkolenia związkowe oraz na rozwój Sekcji Młodych powołanej przy Sekretariacie Spożywców. Chcemy również skupić na się powoływaniu Europejskich Rad Zakładowych w firmach transnarodowych należących do Sekretariatu. I wreszcie rozpocząć negocjacje nad ponadzakładowymi branżowymi układami pracy.

– Kilka tygodni temu udało się Państwu doprowadzić do wykluczenia z IUF rosyjskiego związku zawodowego. Jakie działania na arenie międzynarodowej planujecie podejmować w najbliższym czasie?

– Chcemy oddelegować jak najwięcej naszych młodszych działaczy związkowych, merytorycznie przygotowanych do pracy w strukturach międzynarodowych, do pracy w zespołach problemowych EFFAT (Europejski Związek Branży Spożywczej) i IUF (Światowy Związek Branży Spożywczej i Gałęzi Pokrewnych . Planujemy również większy nacisk na pomoc i wsparcie naszych europejskich i światowych partnerów przy powoływaniu ERZ w zakładach pracy w branży spożywczej w Polsce.

Wyzwań i zadań do realizacji jest dużo, ale mamy bardzo dobrą i ciekawą drużynę, jaką jest nowo wybrana Rada Sekretariatu, wielki zapał do pracy i wiarę, że nasze priorytetowe zadania zrealizujemy w całości.

Tekst pochodzi z 28 (1798) numeru „Tygodnika Solidarność”.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe