[Tylko u nas] Jak odżywiać się w upały?

- Pić dużo wody wysokozmineralizowanej, unikać cukru, nie przesadzać z solą, unikać smażonych, tłustych potraw – radzi Małgorzata Sobczyk, specjalista od żywienia.
 [Tylko u nas] Jak odżywiać się w upały?
flickr.com/bark/CC BY 2.0
Tysol.pl: Od spożywania jakich posiłków warto wstrzymać się w skrajnie upalny dzień?

Małgorzata Sobczyk, specjalista od żywienia: Przede wszystkim należy unikać produktów ciężkostrawnych, bardzo słodkich i słonych, napojów energetyzujących i zawierających dużo kofeiny. Kluczowe jest, aby dieta była lekkostrawna, mało obciążająca układ pokarmowy. Ważne, żeby posiłek zawierał jak najwięcej wody, czyli dużo warzyw i owoców

Pić ciepłe czy zimne napoje ?

Temperatura nie ma takiego znaczenia, zależy od upodobań. .Ważne, żeby to nie były napoje słodzone, bo one paradoksalnie, bardziej odwadniają niż nawadniają organizm.

Co robić, żeby nie stracić przytomności w upalny dzień? Czy sposób odżywiania ma na to bezpośredni wpływ?

Utrata przytomności to zazwyczaj skutek niezwiększenia spożycia wody. W upały należy wybierać potrawy, które dostarczą ją organizmowi np. zupy-kremy czy koktajle owocowe. 

Czy letnia dieta powinna różnić się w zależności od wieku?

Jeśli chodzi o zalecenia ogólne, to nie – są takie same dla dzieci jak i dorosłych: trzeba pić dużo wody wysokozmineralizowanej, unikać cukru, nie przesadzać z solą, a także nie podawać smażonego, tłustego jedzenia. A opiekunowie często zapominają, zwłaszcza gdy dziecko dużo czasu spędza na dworze, by dużo piło.

Rozmawiała: Kateryna Shaluta 

Ankieta
Czy Amy Coney Barrett powstrzyma neomarksistów?

 

POLECANE
Wydarzenia

Związek

Ankieta
Czy Amy Coney Barrett powstrzyma neomarksistów?
Tygodnik

Opinie

Popkultura