Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Mec. Jerzy Kwaśniewski: Reforma UE będzie oznaczała wytarcie Polski z mapy świata Wiadomości
Mec. Jerzy Kwaśniewski: Reforma UE będzie oznaczała wytarcie Polski z mapy świata

„Jeżeli dojdzie do reformy – a jest ona wymuszana w Unii Europejskiej bardzo wieloma procesami – to będzie ona oznaczała dosłownie wytarcie Rzeczpospolitej Polskiej z mapy świata, likwidację nazwy i granic polskich jako państwa niepodległego” – powiedział mec. Jerzy Kwaśniewski (Ordo Iuris) podczas konferencji „O suwerenność państwa i narodu. Polityka, kultura, gospodarka” zorganizowanej 27 kwietnia z okazji przypadającego na 14 kwietnia Święta Chrztu Polski.

Prezydent o Nuclear Sharing: Deklarujemy naszą gotowość z ostatniej chwili
Prezydent o Nuclear Sharing: Deklarujemy naszą gotowość

– Nie ma żadnych decyzji w tym zakresie, ale my deklarujemy naszą gotowość – powiedział w wywiadzie dla kanadyjskiej stacji CTV News prezydent Andrzej Duda, pytany o możliwość dołączenia Polski do programu Nuclear Sharing. Dodał, że podnosi ten temat w rozmowach z sojusznikami.

Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Chodzi o Kate Middleton z ostatniej chwili
Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Chodzi o Kate Middleton

Księżna Kate, żona brytyjskiego następcy tronu księcia Williama, została odznaczona Orderem Towarzyszy Honoru.

Niemiecki ekspert: Rządy w Berlinie popełniły błąd odmawiając kompromisu ws. reparacji dla Polski z ostatniej chwili
Niemiecki ekspert: Rządy w Berlinie popełniły błąd odmawiając kompromisu ws. reparacji dla Polski

– Niemcy czuły się komfortowo w swoim błędnym założeniu, że problem został rozwiązany i celowo unikały tej kwestii przez dziesięciolecia, więc nie powinny być zaskoczone, że Polska i Grecja mówią teraz, że mają niedokończone sprawy – mówi o sprawie reparacji wojennych od Niemiec Andreas Rodder, profesor historii współczesnej z Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji.

Thun: Pracuje się po pierwsze dla UE, po drugie dla Polski z ostatniej chwili
Thun: "Pracuje się po pierwsze dla UE, po drugie dla Polski"

– Pracuje się po pierwsze dla całej Unii Europejskiej, po drugie dla całej Polski. Oczywiście reprezentuje się swój region, to znaczy trzeba być wyczulony co dla tego regionu jest specjalnie dobre – twierdzi europoseł Polski 2050 Róża Thun.

Język podhalański następny po języku śląskim? Znamienne słowa naukowca z ostatniej chwili
"Język podhalański" następny po "języku śląskim"? Znamienne słowa naukowca

– Nie ma przeszkód, aby gwara górali podhalańskich stała się językiem regionalnym. Ta mowa jest faktycznie żywa i włada nią około 100 tys. osób – ocenił w rozmowie z PAP dr Artur Czesak, dialektolog, leksykograf, badacz słowiańskich mikrojęzyków literackich, juror konkursów gwarowych oraz członek Rady Języka Śląskiego.

Prof. Grzegorz Górski: Nikt w Europie nie czeka na chuligana z Warszawy Wiadomości
Prof. Grzegorz Górski: Nikt w Europie nie czeka na chuligana z Warszawy

Kilka tygodni temu napisałem o rządzie przejściowym Tuska, który po upływie 100 dni zaliczył spektakularną klapę. Kompromitacja „koalicji 13 grudnia” w realizacji swoich obietnic wyborczych na ten startowy okres funkcjonowania, już wtedy pozwoliła na postawienie twardej tezy, iż ten rząd ma charakter rzeczywiście przejściowy.

Kokaina w niemieckich supermarketach z ostatniej chwili
Kokaina w niemieckich supermarketach

W jedenastu supermarketach w Berlinie i Brandenburgii w pudełkach po bananach odnaleziono kokainę.

Prezydencki minister odpowiada Tuskowi: 10 dni temu rozmawiałem z Donaldem Trumpem... z ostatniej chwili
Prezydencki minister odpowiada Tuskowi: "10 dni temu rozmawiałem z Donaldem Trumpem..."

"Ciągłe ataki premiera Donalda Tuska na amerykańskich Republikanów osłabiają bezpieczeństwo Polski" – ocenia wpisy Donalda Tuska atakujące PiS prezydencki minister Marcin Mastalerek.

Tragiczny wypadek na Dolnym Śląsku: Motocyklista z pasażerem spłonęli żywcem z ostatniej chwili
Tragiczny wypadek na Dolnym Śląsku: Motocyklista z pasażerem spłonęli żywcem

Motocyklista uderzył w ciągnik rolniczy i spłonął wraz z pasażerem. Policjanci nadal ustalają tożsamość ofiar wypadku, do którego doszło w sobotę pod Oleśnicą na Dolnym Śląsku.

REKLAMA

Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe