GIS ostrzega: w popularnych chrupkach wykryto gluten
Co musisz wiedzieć?
- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed partią chrupek kukurydzianych Tygryski o smaku toffi (70 g) oznakowanych jako bezglutenowe
- W produkcie wykryto obecność glutenu, mimo że na etykiecie widniała informacja o jego braku
- Ostrzeżenie dotyczy partii nr A0430, z datą minimalnej trwałości: 01.2026
- Spożycie chrupek przez osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu może spowodować reakcję alergiczną
Niepokojące wyniki kontroli
W wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe.
„Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej”
- ostrzegł GIS.
Chodzi o produkt Tygryski Chrupki kukurydziane o smaku toffi 70 g, o numerze partii: A0430 z datą spożycia do 01.2026. Producentem chrupek jest TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, 27-415 Kunów.
Produkt wycofany ze sprzedaży
GIS poinformował, że firma TBM Sp. z o. o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności podjęła działania mające na celu wycofanie produktu z rynku oraz poinformowała odbiorców o zaistniałej sytuacji.
„Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie”
- dodał GIS.




