"Bycie związkowcem to nie tylko ideały, ale konkretna wiedza". Spotkanie przedstawicieli KSPS NSZZ „S” z Główną Inspektor Pracy

11 lipca w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” odbyło się spotkanie przedstawicieli Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” z Główną Inspektor Pracy Katarzyną Łażewską – Hrycko. W spotkaniu uczestniczyła także Anita Gwarek z departamentu prawnego GIP.
/ fot. M. Żegliński

Rozmawiano m.in. na temat bieżących problemów branży spożywczej, a także rozwiązań systemowych. Zastanawiano się również, jak Państwowa Inspekcja Pracy może wesprzeć pracowników branży spożywczej.

Główna Inspektor Pracy zachęcała przewodniczących poszczególnych organizacji do współpracy z PIP na poziomie Okręgowych Inspektorów Pracy. - Nie chodzi jedynie o interwencje. Inspektorzy chętnie także rozpatrzą prośby o porady prawne. Zachęcam, żeby korzystać ze współpracy na okręgowym poziomie. Okręgowe Inspekcje mają także osoby delegowane do kontaktów ze związkami zawodowymi. Zapewniam, że można skutecznie działać na poziomie lokalnym – mówiła Katarzyna Łażewska-Hrycko. Główna Inspektor Pracy zachęcała też do tego, by w razie zastrzeżeń co do pracy Okręgowych Inspektorów Pracy, zgłaszać się do GIP. - Każdej z tych spraw będziemy się przyglądać – obiecała.

Opowiadała też o bieżącej działalności PIP, która poza kontrolami i poradnictwem prowadzi także szkolenia dla społecznych inspektorów pracy oraz nagradza ich nagrodami „Zasłużony Społeczny Inspektor Pracy”.

Wśród priorytetów PIP na najbliższy czas Katarzyna Łażewska-Hrycko wymieniła kampanię dotyczącą bezpieczeństwa w sektorze budownictwa, w którym nadal notuje się bardzo dużą wypadkowość. - Co czwarta osoba, która przychodzi do pracy w budownictwie, ulega wypadkowi lub nawet śmierci – mówiła Główna Inspektor Pracy. Opowiedziała także o działaniach nadzorczych dotyczących tworzenia oceny ryzyka awarii przemysłowych oraz kampanii skierowanej do młodych pracowników, których PIP informuje, jak odnaleźć się w gąszczu przepisów i zasad BHP.

Związkowcy z „Solidarności” Przemysłu Spożywczego opowiadali o problemach dotyczących ich branży. Mówiono o nieprawidłowościach, jakich zdaniem związkowców, dopuszczają się poszczególni pracodawcy, np. ukrywanie wypadków przy pracy, a także sytuacjach, w których informacje od inspektorów nie docierają do zainteresowanych lub oceny sytuacji dwóch różnych inspektorów są ze sobą sprzeczne.

Emil Rzęsicki, przewodniczący organizacji zakładowej „S”, który został zwolniony dyscyplinarnie z Mleczarni Łapy i walczy o przywrócenie do pracy, opowiadał o swojej sytuacji.

- Trzeba pokazać wszystkim, że na takie rzeczy się nie zgadzamy – mówił z kolei Zbigniew Sikorski, przewodniczący KSPS NSZZ „Solidarność”. - Wystosowałem pismo do PIP z prośbą o kontrole niektórych jednostkach przemysłu spożywczego, szczególnie w spółdzielniach mleczarskich – mówił w nawiązaniu do tej sprawy Zbigniew Sikorski. - My nie odpuścimy – zapowiedział.

- PIP to nasza ostatnia deska ratunku – mówili z kolei inni obecni na spotkaniu związkowcy.

Główna Inspektor Pracy z kolei przypominała: - Bycie związkowcem to nie są tylko ideały, to jest konkretna wiedza. Żeby być dla pracodawcy partnerem, trzeba mieć solidną wiedzę. Inspektorów niestety jest za mało, żeby być często w każdym zakładzie pracy,. Dlatego zachęcam do kontaktu z Okręgowymi Inspektorami Pracy, jak również do poszerzania swojej wiedzy z zakresu prawa pracy, do szkolenia się. A także do zaangażowania w swoje działania pracowników. Jeśli oni nie mówią inspektorom całej prawdy, trudno im wykazywać nieprawidłowości – przekonywała.

Obiecała także przyjrzeć się działaniom podjętym przez Okręgowych Inspektorów Pracy, co do których zastrzeżenia zgłaszali podczas spotkania członkowie Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”.

 

 


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Udostępnij:

 

POLECANE
Koronawirus
Vademecum Pracownika
Emerytury
Stażowe