Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza "planetarną dietę ekologiczną"

"Jest to elastyczna dieta bogata w rośliny, która ma umożliwić wyżywienie globalnej populacji do 2050 roku bez poważnych szkód dla środowiska" – podkreślają autorzy raportu EAT-Lancet. Taki model żywienia, tzw. dietę planetarną, promuje nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, które wejdzie w życie 1 września 2026 roku.
Stołówka
Stołówka / pixabay zdj. ilustr.

Co musisz wiedzieć:

  • Od 2026 r. szkoły będą wprowadzały więcej dań roślinnych
  • Mięso zostanie ograniczone w stołówkach
  • Nowe przepisy budzą sprzeciw branży mięsnej

 

Nowe przepisy: mniej mięsa, mniej cukru, więcej warzyw

Ministerstwo Zdrowia przygotowało rozporządzenie, które od 1 września 2026 roku ma zmienić zasady żywienia w szkołach i przedszkolach.

Dokument określa wymagania dla stołówek oraz sklepików szkolnych, wprowadzając ograniczenia dla produktów wysokotłuszczowych, mocno słodzonych i solonych. Zakazana będzie także sprzedaż kawy.

Nowe regulacje mają na celu poprawę jakości żywienia i zdrowia dzieci. W każdym posiłku ma znaleźć się owoc lub warzywo, a co najmniej raz w tygodniu – ryba lub potrawa ze strączków. Dopuszcza się również zastępowanie mleka napojami roślinnymi.

 

Dieta planetarna w szkolnym menu

Projekt rozporządzenia odwołuje się do koncepcji diety planetarnej opracowanej przez Komisję EAT-Lancet. Ma ona łączyć troskę o zdrowie z ochroną środowiska.

Ministerstwo chce, by dzieci uczyły się zrównoważonych nawyków żywieniowych poprzez większy udział dań roślinnych.

Resort zdrowia zaznacza, że przynajmniej raz w tygodniu w szkolnym jadłospisie ma pojawić się pełnowartościowy posiłek roślinny oparty na strączkach.

 

Branża mięsna: „To nie mięso jest problemem”

Zmiany wywołały ostry sprzeciw w branży mięsnej. Producenci mięsa twierdzą, że resort zdrowia skupia się nie na tym, co powinien.

Zamiast skupiać się na ograniczaniu spożycia produktów mięsnych, zachęcamy do skoncentrowania się na rzeczywistych problemach zdrowotnych młodego pokolenia, takich jak nadmierna konsumpcja wśród młodzieży produktów z wysoką zawartością soli, a także cukrów przekraczających podane w rozporządzeniu limity

– napisano w stanowisku branży skierowanym do Ministerstwa Zdrowia.

 

Branża roślinna: przepisy z lukami

Również przedstawiciele sektora roślinnego zwracają uwagę na nieścisłości w projekcie. Ich zdaniem wciąż brakuje precyzyjnych zasad dotyczących potraw ze strączków, a szkoły mają obowiązek podawania mięsa dwa razy w tygodniu.

Maciej Otrębski, Head of Development RoślinnieJemy, mówi:

Patrząc na to, jak wygląda żywienie w szkołach obecnie, produktów mięsnych na talerzach dzieci nie brakuje, w trosce o zdrowie powinniśmy zadbać o to, żeby pojawiło się na nich więcej warzyw i strączków.

 

Dzieci jedzą za mało warzyw

Z badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wynika, że ponad 60 proc. dzieci w wieku 9 lat nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale. Eksperci alarmują, że poprawa diety dzieci wymaga nie tylko zmian w przepisach, ale też edukacji.

Politycy o zmianach: emocje i podziały

Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci pojawiły się różne opinie, poseł Alicja Łepkowska-Gołaś (PO) podkreśliła znaczenie edukacji zdrowotnej, a Marek Wójcik ze Związku Miast Polskich zaznaczył:

Chcemy te rozwiązania wprowadzać, bo są słuszne, ale rozmawiajmy wspólnie o tym, że musimy mieć na to środki. Trzeba będzie wyposażyć kuchnie, zatrudnić dodatkowe osoby, a w małych szkołach często brakuje odpowiednich pomieszczeń.

Samorządy już działają

Niektóre miasta wprowadzają zmiany niezależnie od nowych przepisów. Wrocław prowadzi miejską farmę, która dostarcza warzywa do żłobków i szkół, a pilotażowe programy zwiększają udział dań wegetariańskich w stołówkach. Podobne działania podejmuje Łódź.

Ministerstwo Rolnictwa planuje certyfikację ekologiczną żywności w szkołach i szpitalach. Rządowe projekty mają też zagwarantować ciepły posiłek dla każdego ucznia – niezależnie od sytuacji materialnej rodziny.

Kierunek: zdrowiej i bardziej świadomie

Nowe przepisy mają poprawić jakość żywienia dzieci, promując ideę diety planetarnej. Choć budzą kontrowersje wśród branż, polityków i ekspertów, wskazują kierunek zmian w stronę zdrowszych i bardziej zrównoważonych nawyków.

 


 

POLECANE
Lewandowski nie pojawił się na boisku. Hiszpańskie media ujawniają powód Wiadomości
Lewandowski nie pojawił się na boisku. Hiszpańskie media ujawniają powód

Sobotni mecz FC Barcelony z Osasuną zakończył się zwycięstwem gospodarzy 2:0, ale dla polskich kibiców nie był to wieczór idealny. Robert Lewandowski całe spotkanie obejrzał z ławki rezerwowych, a po meczu pojawiły się niepokojące doniesienia dotyczące jego zdrowia.

Zignorowały zakaz i wpadły pod choinkę. Niebezpieczne zdarzenie w Gdańsku Wiadomości
Zignorowały zakaz i wpadły pod choinkę. Niebezpieczne zdarzenie w Gdańsku

Chwila nieuwagi i chęć zrobienia efektownego zdjęcia mogły skończyć się bardzo poważnie. Przy świątecznej choince na Długim Targu w Gdańsku doszło do zdarzenia, które postawiło na nogi służby miejskie i stało się ostrzeżeniem dla innych odwiedzających centrum miasta.

Prevc znów najlepszy. Polacy poza czołówką w Klingenthal z ostatniej chwili
Prevc znów najlepszy. Polacy poza czołówką w Klingenthal

Piotr Żyła zajął 20. miejsce, Paweł Wąsek był 21., a Dawid Kubacki - 28. w niedzielnym konkursie Pucharu Świata w skokach narciarskich w niemieckim Klingenthal. Wygrał Słoweniec Domen Prevc. Na podium stanęli też Japończycy Ren Nikaido i Ryoyu Kobayashi.

Pałac Buckingham. Nowe doniesienia ws. księżnej Kate Wiadomości
Pałac Buckingham. Nowe doniesienia ws. księżnej Kate

13 grudnia księżna Kate odwiedziła wyjątkowe miejsce pamięci – Ever After Garden. Ogród ten powstał, aby upamiętnić osoby, które zmarły na raka, a jednocześnie zbiera środki na rzecz organizacji The Royal Marsden Cancer Charity.

GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt dla dzieci Wiadomości
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt dla dzieci

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii mleka modyfikowanego dla niemowląt ze względu na wykrycie obecności mikroorganizmu na jednej z linii produkcyjnych w zakładzie. Zaznaczył, że nie należy spożywać produktów z dwóch wskazanych w komunikacie partii.

Niebezpieczna interwencja w Radomiu. 26-latka z nożem Wiadomości
Niebezpieczna interwencja w Radomiu. 26-latka z nożem

W sobotę wieczorem w Radomiu doszło do niebezpiecznej interwencji, podczas której policjanci próbowali obezwładnić kobietę chodzącą po mieście z nożem. Zgłoszenie wpłynęło około godz. 21.00. Po przyjeździe na miejsce funkcjonariusze zlokalizowali 26-letnią kobietę w okolicy ul. Słowackiego.

Nagły zwrot Ukrainy ws. NATO. Trwają rozmowy w Berlinie z ostatniej chwili
Nagły zwrot Ukrainy ws. NATO. Trwają rozmowy w Berlinie

Wołodymyr Zełenski poinformował, że Ukraina jest gotowa odstąpić od aspiracji członkostwa w NATO, jeśli otrzyma realne i prawnie wiążące gwarancje bezpieczeństwa od Zachodu. To element kompromisu mającego doprowadzić do zakończenia wojny z Rosją.

Świąteczne ceny w górach szokują Wiadomości
Świąteczne ceny w górach szokują

Z porównania przygotowanego przez Telewizję wPolsce24 wynika, że ceny ceny noclegów w polskich kurortach górskich poszły gwałtownie w górę. Procentowo koszt pobytu w okresie świąteczno-noworocznym w Zakopanem i Szczyrku zdrożał bardziej niż w Livigno.

Ryzykowny spacer po Morskim Oku. Wśród turystów były dzieci Wiadomości
Ryzykowny spacer po Morskim Oku. Wśród turystów były dzieci

W sieci znów zawrzało po opublikowaniu nagrania z Tatr. Na profilu „tatry_official” na Instagramie pokazano turystów spacerujących po zamarzniętym Morskim Oku. Największe poruszenie wywołał fakt, że na lodzie znajdowały się także małe dzieci.

Zrobiliśmy to co do nas należało. O Solidarności w Muzeum Pamięć i Tożsamość w Toruniu z ostatniej chwili
"Zrobiliśmy to co do nas należało". O Solidarności w Muzeum Pamięć i Tożsamość w Toruniu

„Od protestu do wolności – Toruń w historii Solidarności” – wernisaż wystawy o bohaterach opozycji antykomunistycznej na Pomorzu i Kujawach odbył się w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego 13 grudnia w Muzeum Pamięć i Tożsamość im. św. Jana Pawła II w Toruniu. Fundację Promocji Solidarności podczas wydarzenia reprezentował dr Adam Chmielecki.

REKLAMA

Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza "planetarną dietę ekologiczną"

"Jest to elastyczna dieta bogata w rośliny, która ma umożliwić wyżywienie globalnej populacji do 2050 roku bez poważnych szkód dla środowiska" – podkreślają autorzy raportu EAT-Lancet. Taki model żywienia, tzw. dietę planetarną, promuje nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, które wejdzie w życie 1 września 2026 roku.
Stołówka
Stołówka / pixabay zdj. ilustr.

Co musisz wiedzieć:

  • Od 2026 r. szkoły będą wprowadzały więcej dań roślinnych
  • Mięso zostanie ograniczone w stołówkach
  • Nowe przepisy budzą sprzeciw branży mięsnej

 

Nowe przepisy: mniej mięsa, mniej cukru, więcej warzyw

Ministerstwo Zdrowia przygotowało rozporządzenie, które od 1 września 2026 roku ma zmienić zasady żywienia w szkołach i przedszkolach.

Dokument określa wymagania dla stołówek oraz sklepików szkolnych, wprowadzając ograniczenia dla produktów wysokotłuszczowych, mocno słodzonych i solonych. Zakazana będzie także sprzedaż kawy.

Nowe regulacje mają na celu poprawę jakości żywienia i zdrowia dzieci. W każdym posiłku ma znaleźć się owoc lub warzywo, a co najmniej raz w tygodniu – ryba lub potrawa ze strączków. Dopuszcza się również zastępowanie mleka napojami roślinnymi.

 

Dieta planetarna w szkolnym menu

Projekt rozporządzenia odwołuje się do koncepcji diety planetarnej opracowanej przez Komisję EAT-Lancet. Ma ona łączyć troskę o zdrowie z ochroną środowiska.

Ministerstwo chce, by dzieci uczyły się zrównoważonych nawyków żywieniowych poprzez większy udział dań roślinnych.

Resort zdrowia zaznacza, że przynajmniej raz w tygodniu w szkolnym jadłospisie ma pojawić się pełnowartościowy posiłek roślinny oparty na strączkach.

 

Branża mięsna: „To nie mięso jest problemem”

Zmiany wywołały ostry sprzeciw w branży mięsnej. Producenci mięsa twierdzą, że resort zdrowia skupia się nie na tym, co powinien.

Zamiast skupiać się na ograniczaniu spożycia produktów mięsnych, zachęcamy do skoncentrowania się na rzeczywistych problemach zdrowotnych młodego pokolenia, takich jak nadmierna konsumpcja wśród młodzieży produktów z wysoką zawartością soli, a także cukrów przekraczających podane w rozporządzeniu limity

– napisano w stanowisku branży skierowanym do Ministerstwa Zdrowia.

 

Branża roślinna: przepisy z lukami

Również przedstawiciele sektora roślinnego zwracają uwagę na nieścisłości w projekcie. Ich zdaniem wciąż brakuje precyzyjnych zasad dotyczących potraw ze strączków, a szkoły mają obowiązek podawania mięsa dwa razy w tygodniu.

Maciej Otrębski, Head of Development RoślinnieJemy, mówi:

Patrząc na to, jak wygląda żywienie w szkołach obecnie, produktów mięsnych na talerzach dzieci nie brakuje, w trosce o zdrowie powinniśmy zadbać o to, żeby pojawiło się na nich więcej warzyw i strączków.

 

Dzieci jedzą za mało warzyw

Z badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wynika, że ponad 60 proc. dzieci w wieku 9 lat nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale. Eksperci alarmują, że poprawa diety dzieci wymaga nie tylko zmian w przepisach, ale też edukacji.

Politycy o zmianach: emocje i podziały

Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci pojawiły się różne opinie, poseł Alicja Łepkowska-Gołaś (PO) podkreśliła znaczenie edukacji zdrowotnej, a Marek Wójcik ze Związku Miast Polskich zaznaczył:

Chcemy te rozwiązania wprowadzać, bo są słuszne, ale rozmawiajmy wspólnie o tym, że musimy mieć na to środki. Trzeba będzie wyposażyć kuchnie, zatrudnić dodatkowe osoby, a w małych szkołach często brakuje odpowiednich pomieszczeń.

Samorządy już działają

Niektóre miasta wprowadzają zmiany niezależnie od nowych przepisów. Wrocław prowadzi miejską farmę, która dostarcza warzywa do żłobków i szkół, a pilotażowe programy zwiększają udział dań wegetariańskich w stołówkach. Podobne działania podejmuje Łódź.

Ministerstwo Rolnictwa planuje certyfikację ekologiczną żywności w szkołach i szpitalach. Rządowe projekty mają też zagwarantować ciepły posiłek dla każdego ucznia – niezależnie od sytuacji materialnej rodziny.

Kierunek: zdrowiej i bardziej świadomie

Nowe przepisy mają poprawić jakość żywienia dzieci, promując ideę diety planetarnej. Choć budzą kontrowersje wśród branż, polityków i ekspertów, wskazują kierunek zmian w stronę zdrowszych i bardziej zrównoważonych nawyków.

 



 

Polecane